Aeroportul Internaţional din Atena (AIA) va implementa un plan de investiţii în trei faze pentru a creşte capacitatea de servicii pentru pasageri în următorii ani, scrie publicaţia ekathimerini.com. Aeroportul a înregistrat anul trecut un trafic de 28,17 milioane pasageri, în creştere cu 24% faţă de 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania care are contractul de concesiune a aeroportului până în 2046 va proceda în februarie la înregistrarea publică a capitalului său social prin vânzarea pachetului de 30% deţinut în prezent de TAIPED (Hellenic Republic Asset Development Fund S.A.).

Întrucât perspectivele pentru turismul grecesc se arată pozitive, iar traficul de pasageri pe cel mai mare aeroport al Greciei continuă să stabilească noi recorduri, AIA încearcă, pe de o parte, să continue să ofere servicii internaţionale optime companiilor aeriene şi pasagerilor şi, pe de altă parte, să se dezvolte.

În acest context, compania „intenţionează să implementeze extinderea facilităţilor sale în trei faze, pe baza unui plan spaţial prestabilit, care urmăreşte creşterea capacităţii terminalelor la 50 de milioane de pasageri pe an până în 2046”. Potrivit anunţului AIA, planul nu presupune noi terenuri sau piste noi, întrucât cele două piste independente ale aeroportului care sunt deja în funcţiune pot deservi un trafic de 50 de milioane de pasageri.

Cu toate acestea, este de aşteptat să îşi extindă terminalele şi să le optimizeze, deoarece capacitatea nominală a aeroportului era până acum câţiva ani de 26 de milioane de pasageri şi a crescut în ultimii ani în urma amenajării acestuia. Prin urmare, traficul de pasageri la AIA pe parcursul anului 2023 a fost de 28,17 milioane, în creştere cu 24% faţă de 2022, dar şi cu 10,2% faţă de 2019.

Pe baza datelor disponibile până acum din planificarea locurilor de către companiile aeriene pentru acest an şi rezervările active de locuri pentru pasageri pentru călătoriile în Grecia, sosirile internaţionale în ţară în 2024 ar putea creşte cu până la 10%.

Este preconizată o creştere semnificativă şi în următorii ani,  aşa cum este prevăzut şi în planul Confederaţiei Elene pentru Turism (SETE), care vorbeşte despre 50 de milioane de vizite în ţară până în 2030.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.