Acţiunile Boeing au scăzut luni cu 5%, ca efect al deciziei companiei americane de a reduce producţia de avioane 737 MAX, din cauză că aeronavele sunt consemnate la sol la nivel global după două accidente fatale produse într-un interval de cinci luni, în Etiopia şi Indonezia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul Boeing a influenţat negativ şi acţiunile furnizorilor companiei. Acţiunile Spirit AeroSystems au scăzut cu 7%, iar cele ale Triumph Group cu 6%. În Europa, titlurile unor furnizori ca Meggitt, Melrose şi Safran au scăzut cu 0,4%-2%.

Prăbuşirea unui avion 737 MAX în Etiopia, luna trecută, şi a unei aeronave de acest tip a companiei Lion Air în Indonezia, în octombrie anul trecut, a declanşat cea mai gravă criză din istoria Boeing, mai multe companii luând decizia să suspende livrările de avioane 737 MAX din partea Boeing.

Constructorul american de avioane a anunţat vineri că va reduce producţia de avioane 737 cu aproape 20%, semnalând că nu se aşteaptă ca autorităţile aviatice să permită avionului să revină prea curând în circulaţie.

”Această reducere a producţiei la 42 de unităţi pe lună ar trebui să rezolve criza MAX, dar cu un impact financiar uriaş în 2019”, potrivit unei note a firmei Cowen.

Analiştii Bank of America Merrill Lynch au redus ratingul acţiunilor Boeing de la ”cumpără” la ”neutru”, afirmând că întârzierile legate de 737 ar putea dura mai mult decât s-a estimat iniţial, anticipând un interval de timp de 6-9 luni, faţă de 3-6 luni.

”Anticipăm acum că MAX va fi consemnat cel puţin până în iulie 2019, în cel mai bun caz, trecerea la o producţie de 42 de avioane 737 pe săptămână ne indică o incertitudine mai mare pentru perspectiva pe termen scurt şi lung, atât pentru program cât şi pentru stocuri”, a afirmat într-o notă Ken Herbert, analist la firma Canaccord Genuity.

Încluzând pierderile de luni, consemnarea avioanelor 737 MAX a redus capitalizarea bursieră a Boeing cu circa 26 de miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.