Acţionarii producătorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, au reales în Consiliul de Supraveghere aceiaşi membri provizorii, pentru încă patru luni, arată un raport publicat pe site-ul companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Membri provizorii realeşi în cadrul şedinţei AGA din 3 august sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu, Andreea Negru-Ciobanu şi Oana Truţă, aceasta din urmă la propunerea Fondului Proprietatea.

De altfel, Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Hidroelectrica, a cerut recent aprobarea iniţierii de către Hidroelectrica a unei acţiuni în instanţă împotriva membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica numiţi prin Hotărârea AGA nr.5/2017 si nr.8/2017 care au aprobat, în şedinţa din 5 iulie, numirea membrilor directoratului companiei.

Fondul Proprietatea şi-a exprimat totodată luna trecută ”indignarea şi surprinderea” cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, care cresc riscul de corupţie în Hidroelectrica.

”Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potenţiale practici corupte şi abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanţial câteva dintre obligaţiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior”, arăta FP recent.

Oficialii Fondului spunau că, potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligaţiilor de neconcurenţă, conflict de interese, abţinerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidenţialităţii informaţiilor obţinute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

În opinia Fondului, acest lucru sporeşte foarte mult riscul de corupţie în cea mai bună companie de energie a României, lucru ce i-ar putea afecta performanţele prezente şi viitoare.

De asemenea, ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţat vineri că autorităţile vor să listeze într-o primă fază 10% din Hidroelectrica, iar apoi alte 5%. În prezent se aşteaptă concluziile consorţiului de listare ca să poata fi demarat IPO-ul.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat şi unul din cei mai mari producători de energie din ţară. 

Compania a raportat un profit de 744 milioane lei în primele cinci luni ale anului, cu 26% mai mult decât profitul brut înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifră de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde de lei, faţă de 1,296 miliarde de lei în perioadă similară a anului trecut, crescând cu 11%.

Producţia la cinci luni în acest an a fost de de aproximativ 6,5 TWh, faţă de 7 TWh realizaţi în aceeaşi perioadă a anului 2016.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.