Şapte expoziţii temporare vor fi organizate de Muzeul Naţional Brukenthal în parteneriat cu muzee din Baia Mare, Iaşi, Cluj Napoca, Suceava şi Slatina, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Naţional Brukenthal a deschis în ultima perioadă, în parteneriat cu mai multe instituţii muzeale din România, expoziţii de artă românească, artă europeană, artă japoneză şi artă contemporană. Aceste expoziţii, unele realizate în premieră în oraşele sau regiunile partenerilor vor putea fi vizitate şi cu prilejul Zilei Naţionale a României.

„Avem foarte bune relaţii de prietenii şi colaborare cu foarte multe instituţii din ţară. Pe această cale doresc să le mulţumesc partenerilor pentru încrederea oferită şi pentru faptul că ne-au invitat să deschidem în fiecare an una sau chiar 5 sau 7 expoziţii pe an în oraşele lor. Muzeul Naţional Brukenthal este astfel cel mai activ muzeu din România în domeniul expoziţional având în fiecare an zeci de expoziţii în ţară cu piese din patrimoniul muzeului, cu colecţii private sau de artă contemporană, cu artişti aflaţi oarecum şi în portofoliul Muzeului nostru şi al curatorului, respectiv eu sau colegii mei. Aşadar avem două expoziţii în premieră la Baia Mare din colecţia av. George Şerban. O expoziţie de grafică românească 1900-2000 şi o expoziţie despre istoria artei şi gravurii europene ce este cuprinsă în jumătate de mileniu, având expuşi artişti consacraţi: Durer, Rembrandt, Goltzius, Veronese, Leonardo, Piranesi, Tiţian, Rubens, Goya, Dali ş.a”, a spus Alexandru Constantin Chituţă, managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal şi curatorul acestor expoziţii. 

La Suceva avem pentru prima dată o expoziţie de stampe japoneze Kabuki, având în cadrul expoziţiei şi un kimonou din cadrul colecţiei Metropolitan Museum of Art din New York şi a Muzeului Textilelor din Băiţa. La Cluj Napoca avem deschisă o expoziţie în premieră cu stampe japoneze ce ilustrează în mod complet toate temele acesteia: istorie, kabuki, bijinga, peisaje şi shunga. La Slatina avem o expoziţie ce aduce în faţa vizitatorilor, în premieră în Oltenia cei mai importanţi artişti ai secolului XX: Picasso, Kandisky, Dali, Brauner, Renoir, Klimt, Munch, Matisse, Chagall, Miro etc. La Iaşi, pentru prima dată vizitatorii pot cunoaşte opera artistului sibian Octavian Smigelschi dar şi opera artistului contemporan Ioan Muntean, restaurator în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. Aşadar, o seamă de expoziţii care, consider, că vor aduce o notă distinctă în muzeele şi oraşele României. Expoziţiile sunt organizate cu suportul Ministerului Culturii, Consiliului Judeţean Maramureş, Consiliului Judeţean Suceava, Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean Cluj Napoca şi a Consiliului Judeţean Olt”, a declarat A. Chituţă. 

Baia Mare: La Muzeul Judeţean de artă „Centrul artistic Baia Mare” va fi deschisă expoziţia „100 de ani de grafică românească” iar la Muzeul Judeţean de artă „Centrul artistic Baia Mare”: „500 de ani de gravură europeană”

Iaşi: La Palatul Braunstein vor fi organizate expoziţiile „Pictor naţional. Octavian Smigelschi, între tradiţie şi inovaţie” şi „Flăcări şi corăbii. Mărturii din Banat şi Transilvania. Ioan Muntean”

Cluj-Napoca: Muzeul Etnografic al Transilvaniei va găzdui expoziţia „Celebrităţi din Lumea Plutitoare/ Celebrities of the Floating World”

Suceava: La Muzeul Naţional al Bucovinei va fi deschisă expoziţia „Kabuki, stampe japoneze”

Slatina: Muzeul Judeţean Olt: „Great artists of the World”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.