Transmisiuni în direct de la paradele militare de la Arcul de Triumf din Bucureşti, dar şi din restul ţării, reportaje, ediţii speciale ale emisiunilor, poveşti ale unor români de succes, spectacole folclorice şi filme româneşti precum „Burebista”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, şi „Ultima noapte de dragoste", în regia lui Sergiu Nicolaescu, dar şi momente cu Amza Pellea, fac parte din programele pregătite de 1 Decembrie de Televiziunea Română şi de televiziunile comerciale. TVR este Official Broadcaster pentru parada militară din Capitală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În calitatea de Official Broadcaster al evenimentului, TVR va produce Parada Zilei Naţionale a Românie şi va asigura semnal pentru celelalte televiziuni. Pentru producţia TV, echipa televiziunii publice va folosi 20 de camere de filmare, amplasate inclusiv pe turnul TVR şi Arcul de Triumf, astfel încât să fie surprinse toate momentele evenimentului.

Transmisia de la Arcul de Triumf va fi comentată de jurnalistul Adelin Petrişor, alături de colonelul Constantin Spînu, şi va putea fi urmărită pe TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Programul dedicat zilei de 1 decembrie va începe la TVR 1, sub sloganul „#EuSuntRomânia”, de la ora 7.00, când Maria Linda şi Dorin Chioţea vor prezenta români care vor şi pot să construiască România următorilor 100 de ani.

De-a lungul întregii dimineţi, reporterii TVR vor prezenta ultimele pregătiri pentru paradele de la Arcul de Triumf şi din oraşe precum Alba Iulia şi Iaşi, iar corespondenţii din ţară vor relata despre cum se pregătesc românii din toată ţara să îşi sărbătorească Ziua Naţională. Corespondenţii TVR din străinătate vor relata despre cum petrec românii 1 Decembrie la Paris, Madrid, Chişinău, Moscova şi Bruxelles.

Emma Zeicescu o va avea invitată pe Sorana Cîrstea, a doua cea mai bine clasată jucătoare de tenis din România conform WTA. Ediţia specială „#EuSuntRomânia” şi Parada de la Arcul de Triumf vor putea fi urmărite începând cu ora 10.00, pe TVR 1 şi simultan pe TVR Internaţional şi TVR Moldova.

De la ora 12.00, va fi transmisă în direct slujba Te Deum de la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba-Iulia. Ceremonia va fi oficiată de ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia. Transmisiunea va fi realizată în colaborare cu Studioul Teritorial Cluj, iar comentariul va fi asigurat de Andrei Victor Dochia. Slujba se va transmite simultan la TVR 1, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova.

Tot de la Alba Iulia, la TVR 1 şi simultan pe TVR Internaţional şi TVR Moldova, telespectatorii vor putea urmări, de la ora 13.00, şi parada militară din oraşul istoric. În studioul TVR, Alina Stancu şi istoricul Cosmin Popa vor discuta despre semnificaţia zilei de 1 Decembrie.

La ora 15.00 (şi de la 16.00, partea a doua), Iuliana Tudor va transmite de la Sala Transilvania din Sibiu, unde se desfăşoară spectacolul „Noi suntem români”, dedicat zilei de 1 Decembrie. Spectacolul va fi prezentat pentru telespectatorii TVR 1, TVR Internaţional şi TVR Moldova. 

De la ora 18.30, Radu Andrei Tudor va relata de la Târgul de Crăciun din Bucureşti, care se deschide chiar pe 1 decembrie. Va fi difuzată în direct şi aprinderea luminiţelor de sărbători.

De la ora 21.00, TVR 1 va difuza o ediţie specială „România9”, în care Ionuţ Cristache îi va avea invitaţi pe Marius Tucă şi Marius Manole, care vor discuta despre România.

Apoi, de la ora 22.30, TVR 1 va difuza emisiunea „Centenarul” de Cătălin Ştefănescu. În această emisiune, vor spune „Ce înseamnă 1 decembrie 1918” atât oamenii întâlniţi întâmplător pe stradă, cât şi o serie de cercetători în istorie şi specialişti în relaţii internaţionale.

La TVR 2, începând de la ora 10.10, românii sunt invitaţi la un Concert de la Sala Ministerului Apărării Naţionale, după care telespectatorii vor afla cum s-a înfăptuit voinţa întregii naţiuni în scurtele pagini de istorie contemporană semnate de Adrian Cioroianu, la „5 minute de istorie”.

Documentarul semnat de Cornel Mihalache, „Un film mai puţin vesel, mai mult trist, poetic şi sfătos”, va fi difuzat de la ora 11.10. Filmat pe parcursul a 15 ani, documentarul prezintă portretul unui sculptor în lemn din Maramureş.

De la ora 14.10 va fi difuzată ediţia specială „Se zice că…”, cu invitaţi precum Irina Loghin, Fuego şi Căluşarii, iar prin intervenţii telefonice se vor alătura invitaţilor Mircea Dinescu, Gheorghe Hagi şi Duckadam.

De la ora 20.00, va fi difuzată o ediţie specială a emisiunii „Câştigă România!”, iar Virgil Ianţu le va pune întrebări de cultură generală campionilor Laura Badea, preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, Camelia Potec, preşedinte al Federaţiei Române de Nataţie şi fostul fotbalist Ciprian Marica. Sumele de bani câştigate în concursul de cultură generală vor fi donate unui copil cu dizabilităţi, cel mai tânăr membru al delegaţiei Românei la Jocurile Paralimpice.

De la ora 21.00, „Gala umorului” va propune momente de neuitat cu unul dintre cei mai apreciaţi actori români: Amza Pellea. Artistul va purta telespectatorii cu umor prin lumea lui Nea Mărin, dar şi în secvenţe din filme memorabile.

Sub semnul Centenarului Marii Uniri, de la ora 22.10, telespectatatorii TVR 2 sunt invitaţi la filmul „Burebista”, o producţie din 1980, în regia lui Gheorghe Vitanidis. Drama istorică, cu George Constantin, Ion Dichiseanu, Emanoil Petruţ şi Alexandru Repan în rolurile principale, prezintă perioada domniei regelui Burebista, având drept surse „Geographica” lui Strabon, „Getica” lui Iordanes şi inscripţia de la Dionysopolis.

TVR 3 va transmite în direct, de la ora 8.00, ceremoniile dedicate zilei de 1 Decembrie în Transilvania, cu accent pe capitala Marii Unirii, Alba Iulia, unde echipa TVR Cluj va fi pe tot parcursul zilei.

De la orele 9.55, 18.55 şi 21.55, în cadrul „Poesis”, va fi transmisă cea mai frumoasă declaraţie de dragoste faţă de ţară, ”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", scrisă de Mihai Eminescu - recitată de Marcela Rusu, Adrian Pintea, respectiv Florin Piersic.

De la ora 10.00, TVR 3 va transmite „România 100. Iaşul în arcul timpului”, iar de la ora 12.00, „Universul credinţei”, cu o transmisiune directă de la Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia - Slujba de Te Deum, urmată, de la 12.30, de „Identitate românească”, cu un interviu al academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. 

La miezul zilei, TVR 3 aduce folclorului autentic românesc – cu Veta Biriş şi lumea satului transilvănean de la ora 14.00 la „Cântec şi poveste” şi cu Dumitru Fărcaş, în filmul „SOLO-uri pentru Dumitru Fărcaş”, de la ora 15.30. Apoi, de la ora 16.00, TVR 3 propune „Povestea unei legende”, emisiune în care va fi prezentat Corul bărbătesc de la Finteuşul Mare, care a împlinit 100 de ani, primul concert al său având loc la 1 decembrie 1918.

Teatrul Naţional de Televiziune va prezenta, de la ora 17.20, spectacolul „Marea Unire”, de Dumitru Chirilă, realizat în anul 1986. Din distribuţie fac parte actori precum: Vistrian Roman, Traian Stanescu, Petre Moraru, Silviu Stanculescu, Gheorghe Cozorici, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Constantin Codrescu, Elena Bog şi Valentin Uritescu. 

De la ora 19.00, TVR 3 urează „Mulţi ani, Românie!” de la Timişoara, de unde transmite în direct spectacolul de 1 Decembrie desfăşurat în Piaţa Operei. Pe lângă îndrăgiţi interpreţi de muzică populară şi concertul susţinut de INNA, spectacolul prilejuieşte şi deschiderea târgului de Crăciun din centrul oraşului. 

De la ora 23.00, TVR 3 a programat la „Cap de afiş” spectacolul multimedia susţinut de Emil Boroghină: „Ovidiu – Tristele şi Ponticele” . Recitalul este dedicat împlinirii în acest an a 2.000 de ani de la moartea la Tomis, pe pământ românesc, a poetului Publius Ovidius Naso. 

Pro TV va difuza, de asemenea, un program special de 1 decembrie, sub sloganul „RomânEşti, oriunde ai fi!”, începând de la 06.00, până după miezul nopţii. Ştirile Pro TV au pregătit ediţii speciale, intervenţii în direct şi reportaje despre români care au poveşti interesante. De la Arcul de Triumf, Cătălin Radu Tănase va transmite live Parada Militară.

Echipa Ştirile Pro TV a pregătit pentru 1 decembrie 8 ore de ştiri în direct în 2 jurnale (de la 06.00 şi de la 19.00), peste 30 de reportaje speciale, iar 7 echipe de corespondenţi au călătorit peste 30.000 de kilometri în 5 ţări: România, Elveţia, Germania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.

De la ora 13.00, va fi difuzată o ediţie specială a emisiunii „Vorbeşte lumea”, cu invitaţi din toată ţara şi nu numai. Între aceştia se vor număra: Raluca şi Walter Zenga, Malvina Cervenschi, Alexandru Ciucu şi Smiley.

Apoi, de la 15.30 va fi difuzată emisiunea „La Măruţă”, în care vor apărea trei generatii de campioni, precum şi ambasadorul Marii Britanii.

De la ora 20.30 va fi difuzată o ediţie specială a emisiunii „Vocea României”, în care telespectatorii vor asculta unele dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite melodii româneşti ale tuturor timpurilor. Antrenorii Tudor, Smiley, Lori şi Despot vor avea foarte multe surprize pentru români.

Antena 1 va transmite, de asemenea, parada militară, într-o ediţie special a Observatorului, difuzatã în intervalul 10.30 - 12.30. În platoul emisiunii, alãturi de Olivia Pãunescu şi Valentin Butnaru telespectatorii îi vor putea urmări pe Horia Brenciu şi Maria Buză, dar şi pe Nea Mărin şi fiica sa, Larisa, în vreme ce Octavia Geamănu şi Daniel Osmanovici vor avea transmisiuni live de la parade

Seara, de la 21.15, la „X Factor”, după ce Ştefan Bănică şi Delia şi-au făcut echipele pentru Bootcampul din cel de-al şaptelea sezon al emisiunii, va fi rândul grupei lui Horia Brenciu.

Antena 3 a programat o ediţie specială de Ziua Naţională, începând de la ora 11.00, urmată de o ediţie specială cu Maria Coman. De la ora 20.00, televiziunea va transmite o ediţie specială „1 România” cu Mihai Gîdea.

Kanal D va începe programul dedicat Zilei Naţionale a României la ora 13.00, cu o ediţie specială a show-ului matrimonial „Te vreau lângă mine”, urmată, de la ora 15.00, de o ediţie specială a emisiunii „Teo Show”, în care prezentatorii Teo Trandafir şi Bursucu vor conduce două echipe într-un „duel” care se va desfăşura în platou.

De la ora 16.30, va fi difuzat show-ul „Bravo, ai stil!”, în care cele şase concurente rămase în competiţie vor defila pe muzică populară şi vor prezenta ţinute vestimentare tradiţionale reinterpretate sau haine cu motive populare din diferite zone ale ţării.

DIVA le-a pregătit telespectatorilor un maraton al filmelor, care va începe la ora 15.00 cu „Alice în ţara minunilor”, urmat de „Maleficent”, de la 17.00, cu Angelina Jolie şi Elle Fanning în distribuţie. Seara, de la 19.00, va fi difuzat filmul animat „Regele leu”, urmat, de la ora 21.00, de „Grozavul şi puternicul Oz”.

Transmisiuni de la Parada militară de la Arcul de Triumf şi de la alte evenimente organizate cu ocazia Zilei Naţionale vor face parte şi din programul televiziunilor de ştiri. Digi 24 va difuza, de la ora 21.00, filmul „Ultima noapte de dragoste", în regia lui Sergiu Nicolaescu, o adaptare a romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, semnat de Camil Petrescu. Televiziunea va transmite şi o ediţie specială cu campioni ai României, precum tenismenul Horia Tecău, scrimerul  Mihai Covaliu şi canotoarea Denisa Tâlvescu, care vor vorbi despre vise împlinite şi despre preţul plătit pentru acestea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.