„Luminile şi umbrele sufletului” de Petru Creţia, un ghid de viaţă care cuprinde eseurile etice/morale publicate de scriitor în primii doi ani de după '90, va fi citită joi, de Ziua Naţională a Lecturii, la Biblioteca Academiei Române, în cadrul unei dezbateri la care vor participa Monica Anisie, preşedinta Comisiei pentru Învăţământ din Senatul României, şi Sebastian Burduja, ministrul Energiei, co-iniţiatori ai legii care marchează această zi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alături de cei doi invitaţi, vor mai participa şi elevi de la colegiile naţionale din Capitală, precum şi Oana Fotache Dubălaru - decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti, Amalia Stoenescu - inspector şcolar general adjunct - ISMB, Tudorel Urian - scriitor şi Adriana Moca - actriţă, manager cultural al Asociaţiei "Vis-à-vis".

„Când am iniţiat această lege, alături de colegul meu, ne-am dorit ca în această zi să se organizeze activităţi culturale, sociale şi educaţionale, activităţi de conştientizare a  importanţei lecturii, în special,  în formarea copiilor şi a tinerilor. Doar prin puterea exemplului putem schimba obiceiuri, valori şi mentalităţi. Tema dezbaterii pe care am ales-o să marcăm acest eveniment face parte din proiectul educaţional „Cred în dreptate, adevăr, valoare şi libertate”, proiect pe care îl organizez alături de elevii mei de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” încă din 2016”, a declarat Monica Anisie.

Sebastian Burduja a subliniat importanţa acestei zile pentru a schimba comportamentele românilor când vine vorba de lectură.

„Vreau să nu mai introducem problemele sub preş sau să întoarcem privirea în altă parte şi să ne facem că nu există. Cifrele Eurostat sunt seci şi triste. Românii citesc mai puţin de cinci minute pe zi, iar 35% dintre aceştia declară că n-au citit niciodată o carte. 68% dintre români n-au citit nicio carte în ultimul an, doar 20% citesc o dată pe lună şi 8% zilnic. 37% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ce citesc, este vorba de celebrul analfabetism funcţional. Un român citeşte o carte pe an, în medie, în timp ce un neamţ citeşte 16 cărţi pe an, în medie. Am redactat această lege după model american, Read Across America Day. Elevii americani ajung să asocieze cititul cu o activitate familiară, relaxantă, şi să prindă drag de cărţi. Cu această lege vreau să ajutăm învăţătorii şi profesorii să înveţe copii bucuria cititului. Spiru Haret, îl evoc pentru că astăzi îl aniversăm, ca şi pe Titu Maiorescu, spunea: „cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara”. Şi vreau să vă mai spun ceva, ca politicieni avem o responsabilitate uriaşă pentru valorile şi înaintaşii noştri. Pentru că l-am amintit pe Spiru Haret nu pot să nu vă mărturisesc că mă doare sufletul că peste casa Spiru Haret, cu aprobarea unui fost primar, s-a construit un bloc de şapte etaje. Revenind la lectură, îi îndemn pe toţi elevii: citiţi şi bucuraţi-vă”, a declarat Sebastian Burduja.

La 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă depusă în luna martie 2021 de către Monica Anisie, Sebastian Burduja şi George Tuţă şi semnată de 22 de deputaţi PNL, un deputat USR-PLUS şi doi senatori PNL, prin care se instituie Ziua Naţională a Lecturii la data de 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege în 21 decembrie 2021. În data de 14 ianuarie 2022,  a fost promulgată de către preşedintele ţării Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.