Ziua Mondială a Dansului va fi sărbătorită online, pe 29 aprilie, iar coregrafa Noa Wertheim, care conduce compania de dans Vertigo din Israel, va fi invitata unui dialog alături de Tobias Biancone, director general al Institutului Internaţional de Teatru ITI-UNESCO, şi de Jarosław Fret, directorul Institutului Grotowski şi al Teatr Zar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta va fi prima ediţie online gratuită a „Anotimpurilor dialogului despre teatru” cu Octavian Saiu şi va fi transmisă pe 29 aprilie, live pe pagina de Facebook a Teatrelli, de la ora 13.30. 

Discuţia va avea loc în limba engleză, fără traducere.

Noa Wertheim (coregrafa companiei de dans Vertigo din Israel – considerată una dintre cele mai reprezentative companii de dans din lume la ora actuală, cu spectacole prezentate în România ca evenimente special în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu), Tobias Biancone, (Director General al Institutului Internaţional de Teatru – ITI-UNESCO) şi Jarosław Fret (Directorul Institutului Grotowskişi al Teatr Zar) vor vorbi despre mişcare, libertate şi încredere în frumuseţea spiritului uman.

„De această dată, sala mereu plină de prieteni ai Dialogurilor se va converti într-un spaţiu virtual nemărginit, unde sunt bineveniţi toţi cei care iubesc dansul, teatrul şi orice limbaj născut din împletirea lor”, a transmis criticul de teatru Octavian Saiu într-un comunicat.

Tobias Biancone este deopotrivă poet şi scriitor. Lucrările lui au fost publicate în germană, engleză, spaniolă, arabă, rusă şi în bengaleză. Biancone are o bogată experienţă în domeniul colaborărilor artistice, în organizarea mai multor festivaluri şi evenimente culturale care sărbătoresc poezia, proza, muzica, filmul şi teatrul şi contribuie decisiv la promovarea multor artişti vizuali şi scriitori. Este Profesor Onorific al Central Academy of Drama şi Director General al Institutului Internaţional de Teatru ITI – UNESCO.

Coregrafa Noa Wertheim este director artistic şi co-fondatoarea companiei de dans Vertigo, pe care a fondat-o în 1992 împreună cu Adi Shaal. Wertheim semnează repertoriul original al companiei de mai bine de trei decenii şi a devenit cunoscută la nivel mondial pentru stilul său. Este în prezent membru de onoare al Jerusalem Academy of Music and Dance. A fost distinsă de-a lungul carierei cu numeroase premii, atât în Israel, cât şi în alte ţări.

Jarosław Fret este directorul Institutului Grotowski şi, totodată, fondatorul şi directorul Teatr Zar. De asemenea, activează ca regizor şi ca actor. A semnat conceptul pentru mai multe spectacole ale Teatr Zar care au fost prezentate la Los Angeles,Florenţa, San Francisco, Chicago, Atena, Edinburgh, Madrid, Paris, Londra, Seul şi Sao Paolo. A întreprins în jurul lumii mai multe expediţii care documentează muzica veche religioasă din Europa de Est. Astfel, sub conducerea sa, Teatr Zar a fost declarat în 2009 de Los Angeles Times „Best New Music Theatre”. În 2016, cel mai recent spectacol semnat de Fret – „Medeas. On Getting Across” –  a avut premiera la Theatre Olympics în Wrocław. Jarosław Fret a fost preşedinte al Comitetului de curatori pentru Wrocław – Capitală Culturală (2016) şi a curatoriat întregul program de teatru. Fret a fost distins cu mai multe premii internaţionale şi susţine frecvent prelegeri în Polonia şi în întreaga lume.

Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia, dar susţine conferinţe şi master-class-uri şi la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa. În 2020, preşedintele României i-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.