Expoziţii, dezbateri, cursuri de limba română la Lisabona, concurs de traduceri la Varşovia, spectacole de teatru la Paris sunt câteva dintre evenimentele dedicate limbii române care vor fi organizate la sediile reprezentanţelor Institutului Cultural Român sau în colaborare cu importanţi parteneri culturali locali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Majoritatea proiectelor se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii „Mihail Kogalniceanu“ din Chişinău şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti, va organiza în perioada 30 august - 30 septembrie 2018, la Galeria la Rond din spatele statuii lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, o expoziţie intitulată „Scriitori români în şi despre război“. Vernisajul va avea loc în data de 30 august, iar la Muzeul Naţional al Literaturii „Mihail Kogalniceanu“ din Chişinău, în aceeaşi zi, va avea loc o conferinţă unde invitatul Ioan Cristescu va susţine o prelegere intitulată „Războiul - subiect şi teatru de luptă pentru scriitorii români“.

Expoziţia, formată din 24 de banere, conţine fotografii, pagini de corespondenţă, memorii, jurnale, obiecte de colecţie ale scriitorilor români participanţi la Primul Război Mondial. Dintre scritorii care au participat la marea conflagraţie amintim: D. P. Perpessicius, George Topârceanu, Octavian Goga, Camil Petrescu, Hortensia Papadat-Bengescu, Felix Aderca, Ion Agârbiceanu, Ion Barbu, Vasile Băncilă, Martha Bibescu, Demostene Botez.

ICR „Mihai Eminescu“ de la Chişinău, în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici din Romania, Uniunea Artiştilor Plastici din Republica Moldova şi Filarmonica Naţională a Republicii Moldova, va organiza cu ocazia Zilei Limbii Române, în perioada 30 august - 30 septembrie 2018, la Galeria Filarmonicii Naţionale, expoziţia de pictură a Simpozionului Butuceni - 2018. Expoziţia face parte din proiectul de promovare a artelor plastice româneşti, lansat de ICR Chişinău, în colaborare cu Filarmonica Naţională în anul 2016. 

Institutul Cultural Român de la Lisabona va susţine cu ocazia Zilei Limbii Române, organizarea a opt cursuri de câte 30 minute fiecare, susţinute alternativ de prof. dr. Simion Doru Cristea şi prof. Rodica-Adriana Covaci, în data de 6 septembrie, la sediul reprezentanţei. Printre subiectele abordate se vor regăsi noţiuni generale despre limba română, istoria şi mitologia României, 100 de ani de la Marea Unire, evocări ale unor importante personalităţi româneşti, lecţii demonstrative de artă culinară cu degustare şi informaţii turistice despre România. Programul cursurilor va cuprinde: „Asemănări şi deosebiri între limbile română şi portugheză“, curs susţinut de prof. Simion Doru Cristea; „România văzută prin ochii străinilor“, curs susţinut de prof. Rodica Adriana Covaci; „Mituri fundamentale ale poporului român“, curs susţinut de prof. Simion Doru Cristea; „Portul tradiţional românesc“, curs susţinut de prof. Rodica Adriana Covaci; „Marea Unire“, curs susţinut de prof. prof. Simion Doru Cristea; „Femei care au scris istorie. Românce pe frontul Marelui Război: Maria a României - Regina soldat“, curs susţinut de Rodica Adriana Covaci; „Gusturi româneşti – curs cu degustare I“, curs susţinut de prof. Simion Doru Cristea; „Gusturi româneşti - curs cu degustare II“, curs susţinut de prof. Rodica Adriana Covaci. În cadrul evenimentului vor fi prezentate volumele: Iolanda Malamen - Desenul din atelier/The drawing in the atelier/Le dessin dans l’atelier, vol I şi II; Tudor Banuş - Parc(o)urs; Corina Popa, Ioana Iancovescu - Hurezi Monastery.

Turneul Teatrului Municipal „Matei Vişniec“ din Suceava, în Franţa, la Paris şi Laval, în perioada 4-9 septembrie, este susţinut de ICR Paris. Cel mai nou teatru de stat din România, inaugurat în anul 2016, Teatrul de la Suceava poartă numele dramaturgului franco-român Matei Vişniec. Alegerea repertoriului acestui teatru a avut mereu în prim-plan artişti tineri, puternici şi creativi, apreciaţi atât de către critica de specialitate dar şi de către public: Gianina Cărbunariu, Adrian Damian, Bobi Pricop. Acest turneu reprezintă o bună ocazie pentru exportarea acestor producţii unui public care poate nu este la curent cu teatrul contemporan românesc, nereprezentat suficient la nivel internaţional. Dramaturgul Matei Vişniec va fi prezent la toate manifestările din Paris, aducând astfel un plus de imagine.

Programul spectacolelor ce vor fi prezentate publicului francez va avea loc precum urmează: 4 septembrie, Paris, Palatul Béhague, "Proştii sub clar de lună", de Teodor Mazilu în regia Ancăi Bradu; 5 septembrie, Paris, Palatul Béhague, "KEBAB", de Gianina Cărbunariu în regia lui Daniel Iordan; 6 septembrie, Paris, Palatul Béhague, "Pisici", text şi regie Bobo Burlăcianu.

Institutul Cultural Român de la Varşovia va organiza, în perioada 31 august - 8 noiembrie, un concurs de traduceri din limba română în limba polonă. Urmând a fi lansat la 31 august sub egida Centenarului Marii Uniri, concursul va cuprinde trei secţiuni: proză, teatru, poezie, şi se va adresa persoanelor de toate vârstele, cunoscătoare ale limbii române. Una dintre ţintele principale în cazul participanţilor vor fi studenţii Catedrelor de Limba Română ale Universităţilor Jagiellonă de la Cracovia şi „Adam Mickiewicz“ de la Poznań. Probele vor consta în traducerea, la alegere, a unui text literar (poezie/proză/teatru). Textele vor fi postate pe site-ul Institutului, într-un material care va anunţa şi promova Ziua Limbii Române. Fragmentele propuse aparţin unor autori care au participat activ la luptele din Primul Război Mondial sau a căror scriere a fost inspirată din cel mai sângeros conflict dintre toate cele care avuseseră loc până la momentul 1914: Hortensia Papadat-Bengescu (proză), Camil Petrescu (teatru), George Topârceanu (poezie).

ICR Viena, în colaborare cu Universitatea din Viena, Universitatea de Vest din Timişoara şi Ministerul Federal al Educației, Ştiinței și Cercetării din Austria (BMBWF), va organiza „Colegiul de vară Austro-Român 2018 - marcarea Zilei Limbii Române“, până pe 8 septembrie, în localitatea Payerbach-Reichenau din Austria. Proiectul se adresează studenților activi/ înregistrați în universitățile românești care sunt interesați de studiul limbii germane sau de competențele în cultura germană, precum şi studenţilor din universităţile germane interesaţi de aprofundarea cunoştinţelor de limbă, cultură şi civilizaţie românească. Studenții austrieci și români vor beneficia de o bursă din partea Ministerului Federal al Educației, Ştiinței și Cercetării din Austria (BMBWF). „Colegiul de vară Austro-Român 2018“ este organizat în cadrul Institutului de Romanistică al Universității din Viena. Acest program presupune un ciclu de doi ani, cu desfășurare în Austria și în România. Studenții care participă în Austria pot participa în anul următor la același program, în România. În timpul cursului de două săptămâni, cei zece studenți austrieci și cei zece studenți români au posibilitatea de a cunoaște și de a înțelege mai bine limba, cultura și civilizația celeilalte țări. Toți cursanții primesc la finalul cursurilor un certificat de participare. Iniţiatori şi coordonatori ai şcolii de vară: dr. doc. Margit Thir, prof. univ. dr. Michael Metzeltin - Universitatea Viena, dr. doc. Florin Oprescu - Universitatea de Vest din Timişoara.

Un spectacol va fi organizat vineri, la Cahul, în Republica Moldova, de Ziua Limbii Române, în sala de spectacole a Sanatoriului „Nufărul“, începând cu ora 19.00, iar altul la Bălţi va începe la aceeaşi oră, pe data de 1 septembrie, pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“. Fiecare dintre cele două reprezentaţii va fi alcătuită din două părţi: un recital de poezie, "Luceafărul", de Mihai Eminescu, susţinut de actriţa basarabeană Lia Sinchevici, şi un spectacol de teatru din operele lui I. L. Caragiale, Momente şi schiţe, în interpretarea actorilor Cristian Toma, Liviu-Andrei Vasilescu, Rareş Lucaci şi Mihai-Alexandru Căpăţînă din Compania de teatru „Cristi Toma”. Sărbătorirea Zilei Limbii Române în Republica Moldova este importantă pentru că le aminteşte românilor basarabeni că sunt vorbitori ai limbii române şi pentru că îi menţine în legătură cu cultura română, Eminescu şi Caragiale fiind unii dintre principalii exponenţi ai acesteia.

La iniţiativa Filialei din Serbia a Fundaţiei „Forumul European pentru Cultură şi Istorie“, ICR, prin Compartimentul Comunităţi Istorice, din cadrul DGPRCI, va organiza un spectacol cu ocazia Zilei Limbii Române, la Centrul de cultură în Petrovac na Mlavi, în data de 1 septembrie. Concertul va fi suţinut de cântăreţele de muzică populară Valeria Arnăutu şi Angelica Stoican, cărora li se vor alătura şi ansamblul folcloric din Satul Nou, amsamblul folcloric din satul Lubniţa, comuna Zajecar şi Manastiriţa din Comuna Petrovat na Mlavi. Înainte de concert vor fi susţinute două conferinţe, de către Ivica si Jasmine Glisic, ambii doctori în istorie, pe teme ce ţin de evoluţia şi situaţia actuală a limbii române în Serbia: O scurtă istorie a limbii române, Situaţia actuală a studierii în limba maternă pentru comunitatea românească din Serbia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.