Proiecţii de filme franţuzeşti premiate, conferinţe, concerte, spectacole sau expoziţii vor avea loc duminică, 20 martie, dar şi luni, 21 martie la instituţii din subordinea Ministerului Culturii, unele fiind derulate în mediul online, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Ţăranului Român invită publicul la producţii franţuzeşti sau coproducţii prezentate în programul cinematografului Studio Horia Bernea, după următorul program:

16:00h - "Paris, Arondismentul 13 (Les Olympiades)", un film de Jacques Audiard, 2021 - Festivaluri şi premii: Cea mai bună coloană sonoră (Rone) la Cannes 2021, 5 nominalizări la Premiile César 2022;

18:00h - "Anette", un film de Leos Carax, 2021, coproducţie Franţa, Mexic, SUA, Elveţia, Film deschidere Cannes 2021;

20:45h - "Mami (Petite Maman)", un film de Céline Sciamma, 2021, Premiera internaţională în cadrul Festivalului de Filme de la Berlin 2021.

De la ora 18:30, Opera Naţională Bucureşti a programat spectacolul „Giselle”, de Adolphe Charles Adam, dirijat de Ciprian Teodorescu. În distribuţia spectacolului se vor regăsi o mare parte dintre balerinii refugiaţi din Ucraina, cărora recent li s-au întocmit contracte de colaborare cu opera bucureşteană.

Teatrul Naţional Bucureşti dedică două evenimente celebrării Zilei Internaţionale a Francofoniei, după cum urmează: de la ora 20:00, TNB, Sala Pictura, „Adio, domnule Haffman”, de Jean-Phillipe Daguerre. 

Pe 21 martie 2022, TNB găzduieşte în Sala Pictură conferinţa Francofonie, Antreprenoriat şi Leadership Francofon în România, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei lnternaţionale a Francofoniei. Organizatorul este Asociaţia Femeilor Francofone pentru Inovare, Antreprenoriat şi Ştiinţă - ASOFFIAS în parteneriat cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez, Centre International de Formation et de Recherche Avancées en Physique (CIFRA)/UNESCO, France Alumni România, EDISON - Cluburi şi Comunităţi de Antreprenoriat şi Tehnologie, La French Tech România, Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare, lnstitutul de Ştiinţe Spaţiale. Susţinători: Patronatul pentru Cercetare şi Inovare. Moderatorul evenimentului este domnul Dr. Tudorel Popescu.

De la ora 19:00, Muzeul Naţional de Artă al României - Sufrageria Regală va găzdui Concertul de muzică barocă franceză şi muzică veche românească.

Muzeul Naţional de Artă a României şi Asociaţia Antiqva organizează un concert de muzică barocă franceză şi muzică veche românească în interpretarea Ansamblului SEMPRE şi a formaţiei Trei parale, în Sufrageria Regală. Prilejuit de Ziua Internaţională a Francofoniei, concertul propune un dialog intercultural româno-francez pe coordonate muzicale.

Biblioteca Naţională a României orgnizează expoziţia de carte Voci româneşti în exil la Paris, constând într-o selecţie de documente aflate în colecţia curentă a instituţiei, cărţi ce aparţin unor autori români care au luat calea exilului în perioada comunistă şi ale căror scrieri au fost influenţate de literatura franceză.

ONLINE

Corul Naţional de Cameră „Madrigal” Marin Constantin prezintă pe platformele proprii de social media înregistrări audio-video cu piese scrise de compozitori francezi din perioada Renaşterii.

ARTEXIM prezintă pe website-ul Festivalului Internaţional „George Enescu” (www.festivalenescu.ro) un fragment din unul dintre cele două concerte susţinute de Opera Naţională a Franţei, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru. Lucrarea difuzată face parte din repertoriul francez Maurice Ravel – La Valse sau Daphnis şi Chloé, Suita nr. 2.

Maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului şi Concursului George Enescu este şi directorul muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, ansamblu fanion al culturii muzicale franceze.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” va publica pe pagina de Facebook un film follow-up al unei activităţi de tip atelier care a avut loc în anul 2019 - En français s'il vous plaît! Atelierul „Întâlniri francofone: Broderie, tradiţii şi antreprenoriat”.

Proiectul a fost iniţiat şi organizat de Biroul regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru Europa centrală şi de Est (BRECO), având ca parteneri: Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti» Bucureşti, Reţeaua Francofonă pentru Antreprenoriat Feminin (REFEF), Delegaţia generală Wallonie Bruxelles, SeriousEvo, Velvetique Communication.

Atelierul a avut tema „Vivre Ensemble” («Să trăim împreună») şi a reunit femei pasionate de broderie din zece ţări francofone din Europa, cu scopul consolidării spiritului de colaborare antreprenorială şi a spiritului de comunitate al femeilor francofone. Broderiile create de cele 22 de participante au fost expuse în cadrul unei expoziţii temporare.

Muzeul Naţional Peleş prezintă, pe platformele social media, documentarul ,,La verrerie parlante dans les châteaux royaux de Sinaia”.

În colecţia Muzeului Naţional Peleş, sticlăria franceză deţine un loc de frunte. Talentul şi inventivitatea sticlarilor francezi, adăugate unei foarte bune stăpâniri a cunoştinţelor tehnice, situează sticlăria franceză în avangarda acestei arte.

La 20 martie 1970 au fost puse bazele Francofoniei instituţionale, prin crearea a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, 21 de state şi de guverne semnând convenţia de înfiinţare a acestei organizaţii interguvernamentale fondate pe baza unui numitor comun: folosirea limbii franceze.

Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică a devenit, în 1998, Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei şi, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

România a obţinut statutul de observator în anul 1991, pentru ca doi ani mai târziu să devină membru cu drepturi depline al OIF. Anual, la 20 martie, începând din 1998, ţările membre ale OIF celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei prin diferite manifestări culturale, evenimentul apărând în 1998.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.