Ziua Internaţională a Cărţii, marcată pe 23 aprilie, va fi dedicată anul acesta libăriilor, spaţii culturale simbolice şi vitale pe piaţa de carte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Cervantes din Bucureşti a pregătit un program cultural consistent pentru a marca Ziua Internaţională a Cărţii.

Dacă în 2020, evenimentul a fost un prilej de a sărbători cartea prin lecturi publice din opera lui Miguel de Cervantes, susţinute de personalităţi ale vieţii diplomatice şi culturale, şi printr-un gest de recunoştinţă adresat editorilor şi cititorilor români, sub „umbrela" unui vechi obicei spaniol, Sant Jordi, programul de anul acesta este dedicat celebrării librăriilor fizice.  

„Spaţii ale cunoaşterii şi ale regăsirii, librăriile sunt, poate mai mult decât oricând, în aceste vremuri atât de dificile pentru toţi, oaze de speranţă şi frumos. Când realitatea de azi ne constrânge la izolare, în librării putem regăsi libertatea după care tânjim atât de mult, acolo putem alege să ne pierdem în poveşti fantastice, să călătorim în cele mai îndepărtate şi exotice locuri, să valorificăm sau să ne chestionăm cunoştinţele, să ne întrebăm cum suntem, fără temeri. Sărbătorim anul acesta Ziua Internaţională a Cărţii arătându-ne recunoştinţa faţă de casa mereu primitoare şi generoasă care a fost mereu librăria, un loc esenţial, vital şi plin de surprize încântătoare", a transmis într-un comunicat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti. 

Iniţiativa de a sărbători librăriile, punte de legătură în lanţul de carte, între autori, editori şi cititori, include o serie de activităţi care se vor desfăşura de-a lungul întregii zile.

Începând cu ora 11.00 şi până la ora 17.00, membrii echipei Institutului Cervantes din Bucureşti vor fi librari, ajutând la promovarea cărţilor, cu un accent special pe operele autorilor de limba spaniolă şi limbi co-oficiale din Spania, pentru care va fi creat un colţ special. Spaţiul care găzduieşte acest proiect este Librăria Humanitas de la Cişmigiu, vecin al Institutului Cervantes din Bucureşti. 

În paralel cu recomandările din oferta librăriei, fiecare membru al echipei Institutului Cervantes din Bucureşti va recomanda în spaţiul digital o carte spaniolă netradusă încă în limba română, un exerciţiu de promovare de interes atât pentru editorii, cât şi pentru cititorii români. Seria recomandărilor editoriale se va desfăşura pe pagina de Facebook a instituţiei. 

De la ora 18.00, tot pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes va fi transmis un dialog între două librării independente din România şi Spania: Oana Doboşi şi Raluca Selejan, fondatoarele Librăriei „La Două Bufniţe", vor dialoga cu Oriol Pastor, reprezentant al îndrăgitei librării „La Central" din Barcelona. Ei vor discuta despre provocările pe care vremurile pe care le parcurgem le-au adus în viaţa librăriilor fizice, subliniind rolul acestora.

Programul dedicat Zilei Internaţionale a Cărţii include şi un eveniment-supriză creat pentru a celebra munca traducătorilor de limba spaniolă şi, implicit, a editorilor. Anunţul va fi făcut la ora 12.00, pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes din Bucureşti, de Jiménez-Zumalacárregui.

Institutul Cervantes din Bucureşti, deschis în 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole în Capitală. Înfiinţat la Madrid în 1991, Institutul Cervantes, ce poartă numele unuia dintre cei mai cunoscuţi scriitori iberici, are ca scop declarat promovarea şi predarea limbii spaniole şi a face cunoscută cultura Spaniei şi a ţărilor de limba spaniolă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.