Picnicurile poetice "Haikunoi" vor fi organizate, pentru al patrulea an consecutiv, cu ocazia Zilei Francofoniei, pe 20 martie, între orele 12.00 şi 14.00, de Institutul Francez din România, care îi invită pe toţi francofonii şi francofilii români să sărbătorească limba franceză în şcoli sau la locurile lor de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Create în 2015, Picnicurilor poetice Haikunoi sunt organizate de Institutul Francez din România şi de către Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francophone din România (GADIF), împreună cu instituţii de învăţământ preuniversitar (şcoli, licee), universităţi şi societăţi comerciale de diferite profiluri.

În 2018, evenimentul beneficiază şi de parteneriatul cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei - Biroul pentru Europa Centrală şi de Est (OIF-BRECO). Această sărbătoare este plasată sub Înaltul Patronaj al Excelenţei Sale, Michaëlle Jean, secretar general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, şi al scriitoarei Leïla Slimani, reprezentant personal pentru francofonie al preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron.

La Bucureşti, Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, va participa la Picnicul poetic care va avea loc la Universitatea de Ştiinţe agronomice şi Medicină veterinară, începând cu ora 12.00. De la aceeaşi oră, reprezentanţi ai GADIF şi OIF-BRECO se vor afla în diverse companii şi unităţi de învăţământ precum Şcoala Centrală, Colegiul Naţional „Cantemir Vodă”, Liceul Informatic „Tudor Vianu” (toate din Bucureşti), Şcoala Gimnazială „Ştefan Cel Mare” (Focşani) etc.

Participarea la picnicurile poetice este la îndemâna oricui - la şcoală, în întreprinderi, societăţi comerciale, organizaţii şi asociaţii de toate felurile, la orice loc de muncă. În România şi - de anul acesta - în alte ţări, evenimentul pune în valoare creativitatea fiecăruia dintre noi (participanţii sunt invitaţi să imagineze haiku-uri în limba franceză) şi reprezintă un moment festiv, de afirmare a francofoniei, reunind mii de persoane care împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru limba franceză. Picnicul pune în evidenţă beneficiile învăţării limbii franceze de către tineri, ceea ce constituie un avantaj în plus pe piaţa muncii. Nu în ultimul rând, Haikunoi este o pledoarie în favoarea multilingvismului, a descoperirii tradiţiilor si culturilor diferite; însuşi numele evenimentului vorbeşte despre acest lucru printr-un joc de cuvinte între propoziţia din limba română „Hai cu noi” şi denumirea tipului ancestral de poem japonez, haiku. Să ne reamintim, haiku-urile sunt poeme foarte scurte care, în japoneză, se scriu pe un singur rând; în alte limbi, ele se compun din trei rânduri diferite de 5-7-5 silabe.

De la an la an, evenimentul a câştigat în amploare graţie entuziasmului şi contribuţiei personale a profesorilor de franceză din întreaga ţară, conferind încă şi mai multă vizibilitate francofoniei şi francofiliei pe întreg teritoriul României. În 2018, si-au anunţat participarea aproape 5000 de participanţi din din peste 50 de oraşe şi comune din ţară

În 2017, Picnicurile poetice au fost incluse în circuitul Grand Tour, marcă de excelenţă aflată sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Republicii Franceze.

Această marcă reuneşte evenimente culturale şi patrimoniale prestigioase, selecţionate pentru capacitatea lor de a pune în valoare bogăţia, diversitatea şi vitalitatea francofoniei culturale şi de a creşte atractivitatea acesteia în lume. Anul acesta, graţie OIF, marca Haikunoi şi Picnicurile poetice vor ajunge în mai multe ţări – Bulgaria, Croaţia, Franţa, Republica Moldova, Serbia, Ungaria.

Programul Picnicurilor poetice Haikunoi 2018: între orele 12.00 şi 14.00 - publicarea haiku-urilor pe pagina Facebook a evenimentului, însoţite de hashtagul #haikunoi2018; publicarea poemelor, în acelaşi mod, şi pe propriile pagini/profiluri Facebook, şi pe alte reţele sociale; între orele 12.00 şi 12.15 - deschiderea oficială a evenimentului; discursuri de bunvenit ale Ambasadorilor Francofoniei (diverse personalităţi) şi/sau ale profesorilor organizatori; între orele 12.15 şi 13.45 - picnic, prezentarea haiku-urilor pe Internet, pe panouri, baloane şi alte suporturi disponibile, activităţi diverse.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.