Spectacole, concerte sau expoziţii vor fi organizate în toată ţara de Ziua Europei, iar la Biblioteca Naţională violonistul Alexandru Tomescu va cânta, duminică, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru cei care vor participa la Maratonul de Vaccinare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anual, la data de 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, sub egida păcii şi a unităţii. În această zi, în urmă cu 71 de ani, Robert Schuman, ministrul francez al Afacerilor Externe de atunci, a susţinut un discurs intrat în istorie ca „declaraţia Schuman” ce propunea o nouă formă de cooperare politică în Europa care să facă imposibilă izbucnirea unui nou război, prin cooperarea statelor în producţia de cărbune şi oţel. Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) a fost înfiinţată un an mai târziu, prin Tratatul de la Paris, având drept membri fondatori Franţa, Germania, Italia, Ţările de Jos, Belgia şi Luxemburg, aceasta fiind prima organizaţie care a stat la baza Uniunii Europene. România a devenit membră UE la data de 1 ianuarie 2007.

Potrivit Ministerului Culturii, Biblioteca Naţională a României invită doritorii să se vaccineze în cadrul Maratonului de Vaccinare - Ediţia Bucureşti, care are loc din data de 7 mai (ora 16.00) şi până în 10 mai (ora 8.00). În cele trei zile, persoanele prezente vor avea parte şi de un program artistic, duminică fiind invitate să se bucure de sunetele viorii Stradivarius Elder-Voicu, sub arcuşul violonistului Alexandru Tomescu.

"Maratonul de vaccinare - Ediţia Bucureşti devine anul acesta parte integrantă a celebrării Zilei Europei. Pentru că e şi un moment de bucurie, deoarece doar astfel ne asigurăm că vom depăşi pandemia şi că ne vom relua viaţa cât mai aproape de normalitatea cunoscută. Sectorul cultural este printre cele mai afectate de restricţiile sanitare impuse pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2 şi numai printr-o acoperire vaccinală optimă vom putea deschide mai rapid şi fără probleme teatrele, instituţiile de cultură şi chiar organiza evenimente", a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” organizează două evenimente pentru sărbătorirea Zilei Europei:
Duminica 9 mai 2021 pe Platforma EU - Privesc.eu va fi difuzat concertul extraordinar al Orchestrei Române de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru şi David Crescenzi. Programul concertului include lucrări de Sabin Pautza, Constantin Dimitrescu, Gioachino Rossini, W.A. Mozart şi Ludwig van Beethoven.

La centrul de vaccinare de la Biblioteca Naţională, deschis în perioada 7-9 mai 2021 vor participa 3 formaţii camerale, alcătuite din membrii Orchestrei Române de Tineret.
Vineri 7 mai 2021, ora 17:00: Aron Cavassi – vioară, Iulian Ochescu – pian. În program, lucrări de: Philip Glass, Arvo Pärt, Claude Debussy, Ravel, Bartok
Sâmbătă 8 mai 2021, ora 17:00: Sebastian Antoneac – clarinet, Cornelius Zirbo – violoncel, Theodor Dumitru– pian. În program, lucrări de Ludwig van Beethoven şi Johannes Brahms.
Duminică 9 mai 2021, ora 17:00: Izabela Ghergu – violoncel, Ioana Tudor - vioară, Ionuţ Diaconu – pian. În program lucrări de: George Enescu, Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach, Franz Liszt.

Opera Naţională Română din Timişoara organizează duminică, 9 mai 2021, începând cu ora 19.00, în Sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, recitalul de lieduri „Cânt şi cuvânt în romantism II” în colaborare cu Consiliul Judeţean Timiş şi cu Muzeul Naţional de Artă din Timişoara. Solişti sunt messo soprana Gabriela Varvari, tenorul Cosmin Ifrim şi basul Alexandru Moisiuc, la pian Angela Balici şi Traian Moldovan.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român are programat, cu această ocazie, finisajul expoziţiei „Interferenţe balcanice”, în sala Acavariu. Expoziţia reuneşte 42 de artişti din România, Bulgaria şi Grecia, ţări aparţinând Europei şi regiunii balcanice, creând astfel, dincolo de punţi culturale, o nouă stare de normalitate în această perioadă dificilă. Se încearcă promovarea, în noul context cultural, a unei arii extrem de largi de trăsături specifice, mentalităţi, obiceiuri, apartenenţe culturale şi civilizaţionale, care integrează interculturalitatea balcanică.
De asemenea, cinefilii sunt aşteptaţi, pe perioada zilelor 7 - 9 mai, la proiecţiile celor trei filme finaliste în competiţia pentru Premiul Publicului LUX, organizată de Parlamentul European (detalii aici:https://luxaward.eu/en).

Toate filmele vor avea proiecţii începând cu ora 19.00, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Vineri, 7 mai: „Colectiv” (Regie: Alexander Nanau, 2019, România, documentar, 109', Distribuitor: Bad Unicorn)
Sâmbătă, 8 mai: „Corpus Christi” (Regie: Jan Komasa, 2019, Polonia, dramă, 115', Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15), Distribuitor: Bad Unicorn)
Duminică, 9 mai: „Încă un rând” (Regie: Thomas Vinterberg, 2020, Danemarca, comedie/dramă, 115', Nerecomandat copiilor sub 15 ani (N-15), Distribuitor: Bad Unicorn)

Muzeul Naţional Bran în colaborare cu Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Bran, va susţine cu ocazia Zilei Europei o prezentare online la Liceul „Sextil Puşcariu” din Bran, cu tema „Regele Carol al României, personalitate marcantă a Europei, în contextul declarării independenţei de stat a României".

Muzeul Naţional Peleş va organiza pentru elevii Colegiului „Mihail Cantacuzino”  din oraşul Sinaia, în cadrul  proiectului „Regii şi Reginele României'', prelegerea outdoor „Regele Mihai I şi contribuţia sa la victoria Aliaţilor (1944 - 1945)”. Prelegerea îşi propune ilustrarea rolului activ al ultimului suveran al României în scurtarea celui de-Al doilea Război Mondial, fapt care a dus la victoria finală asupra Germaniei naziste.

Teatrul Naţional Bucureşti se implică într-un proiect organizat de Delegaţia EU de la Belgrad pentru celebrarea „Zilei Europei". Iniţiativa va asigura vizibilitate pentru ţara noastră şi presupune instalarea în Belgrad şi în alte oraşe din Serbia a unui panou inteligent multimedia care permite un dialog audio-video între un interlocutor (persoană, concept artistic, interpret, actor, moment de pantomimă, artist grafic etc.) şi publicul sârb, în mod spontan.
Astfel, actorii Ileana Olteanu şi Eduard Adam vor prezenta în data de 9 mai 2021 un program live, de pe scena mare a TNB, alcătuit din momente de teatru non-verbal (pantomimă, dans, improvizaţie etc), program care va putea fi urmărit de belgrădeni începând cu ora 15.00, pe ecranul multimedia. Conform conceptului acestui proiect, transmisia va fi live, cei doi actori putând interacţiona cu trecătorii care se vor opri în faţa ecranului.

Concertul „Enescu, Mozar, Beethoven. Concert pentru Europa” este organizat de Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Muzeul Naţional George Enescu din Bucureşti, Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov, Radio România Muzical, Vibrate Festival Braşov şi Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma şi cu patronajul Ambasadei României în Italia, Reprezentanţei Comisiei Europene în Italia şi al Primăriei oraşului Roma.
Concertul va fi transmis online duminică, 9 mai 2021, ora 19:00 (ora 20:00 - ora României) pe pagina de Facebook a Accademia di Romania in Roma şi-i va avea ca invitaţi pe violonistul Vlad Maistrovici şi pianista Diana Ionescu. În program, piese de George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Mark Turnage şi Pablo de Sarasate.

Teatrul Naţional din Timişoara marchează Ziua Europei printr-un spectacol ce va avea loc la Sala 2 a Teatrului Naţional - la 30% din capacitatea sălii, în conformitate cu legislaţia anti-covid în vigoare - de la ora 19:00. Spectacolul pune în centru una din constantele care definesc evoluţia ţărilor europene: educaţia. „Cercurile încrederii”, pe un text de Radu Popescu, investighează prin intermediul poveştilor a cinci adolescenţi, efectele felului în care societatea, prea puţin atentă la noua generaţie, îşi distruge viitorul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.