Institutul Cultural Român organizează, prin reprezentanţele sale de peste hotare, în marja Zilei Europei - aniversarea semnării Declaraţiei Schuman la 9 mai 1950 -, o serie de evenimente şi manifestări care cuprinde proiecţii de film, concerte, conferinţe, expoziţii, jocuri şi concursuri de cunoştinţe generale, ateliere de pictură pe faţă pentru copii, spectacole de dans şi dezbateri. De asemenea, ICR dă astăzi startul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Filmului European la Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Filmului European (9-23 mai) se desfăşoară la Cinema Victoria din Timişoara în perioada 9-12 mai şi va continua la Oraviţa (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeş (Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoşani (Cinema Unirea), între 18-21 mai şi la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai. În Bucureşti, Festivalul se desfăşoară între 15 - 23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Cinemateca Union şi Cinema Elvire Popesco.

ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, organizează pe 9 mai, concertul de gală „From Europe to Romania and Back: a European Musical Odyssey in 60 minutes”, susţinut de violoncelistul român Adrian Mantu şi de chitaristul italian Marco Ramelli la centrul cultural La Ferme Rose din Bruxelles.

ICR Paris organizează, pe 9 mai 2023, vernisajul expoziţiei „Remember Europeˮ a artistei plastice Patricia Moroşan, la Galeria Macadam. Expoziţia, curatoriată de Laura Serani, prezintă 60 de lucrări, portrete din periplurile europene şi viziunea artistei despre Europa ca joc personal al memoriei. Publicul va putea vizita expoziţia până joi, 22 iunie.

ICR Stockholm, în parteneriat cu EUNIC Stockholm şi cu Ambasada României în Regatul Suediei, participă, pe 9 mai, la standul organizat de Ziua Europei la Casa de cultură şi teatru/ Kulturhuset Stadsteatern din capitala suedeză. Seria de evenimente dedicată sărbătoririi Zilei Europei este organizată de reprezentanţa Comisiei Europene în Suedia, iar proiectul la care ICR Stockholm a fost invitat să participe se numeşte „Infotorgetˮ/„Info Squareˮ. ICR Stockholm este prezent la Kulturhuset Stadsteatern pentru a promova România şi agenda culturală a oraşului Timişoara, în acest an Capitală Europeană a Culturii, prin intermediul pliantelor informative şi al materialelor video ce vor însoţi prezentările echipei României.

ICR Viena, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Austria, sărbătoreşte Ziua Europei printr-o seară muzicală susţinută de soprana Simina Ivan, acompaniată la pian de Adela Liculescu. Concertul are loc marţi, 9 mai, la sediul ICR Viena. De asemenea, Asociaţia VIENNA goes EUROPE a organizat, sub egida Parlamentului European, şi anul acesta, un târg european în aer liber, sâmbătă, 6 mai, pe cunoscuta arie pietonală Mariahilferstraße. ICR Viena s-a alăturat membrilor clusterului EUNIC Austria prezenţi la eveniment şi a prezentat un moment muzical susţinut de Corul de tineri creştini români din Viena, succedat de un moment coregrafic susţinut de corpul de dansatori ai Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”. Tot în cadrul târgului, a fost amenajat un stand propriu al României, unde a fost promovată oferta turistică a ţării noastre şi au fost expuse materiale promoţionale privind Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în 2023 şi alte zone ale ţării.

ICR Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, prezintă producţii cinematografice româneşti recente în cadrul Festivalului de Film şi Cultură Europeană în Republica Moldova, care va avea loc în perioada 11-31 mai. Anul acesta, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României, vor fi prezentate trei producţii româneşti: „Maroccoˮ/„Mikadoˮ (2021, regia Emanuel Pârvu), „Acasăˮ (2020, regia Radu Ciorniciuc) şi „Servitoriiˮ/„Servantsˮ (2020, regie Ivan Ostrochovsky), coproducţie Slovacia - România - Cehia - Irlanda. Pe lângă proiecţii de film, vor mai fi organizate concerte, conferinţe şi dezbateri pe teme ce promovează cultura şi valorile europene. Totodată, ICR Chişinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, va organiza sâmbătă, 13 mai 2023, în cadrul Orăşelului European, ediţia 2023, la standul României, un atelier de pictură pe faţă pentru copii, susţinut de Tatiana Marinescu, profesor de pictură în cadrul Centrului Republican pentru Copii şi Tineret din Chişinău.

Institutul Cultural Român la Madrid participă în proiectul clusterului EUNIC Madrid de promovare a cinematografiei europene. Cu susţinerea financiară a Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania, EUNIC Madrid dispune de un canal dedicat pe platforma online FILMIN, cea mai importantă platformă pentru vizionarea filmelor cu subtitrare în limba spaniolă. Canalul se numeşte CinEUropa, este disponibil cu acces gratuit timp de o lună, în perioada 1 mai - 1 iunie, şi pune la dispoziţia publicului câte două filme pentru fiecare dintre cele 14 ţări participante (prin intermediul institutelor culturale sau ambasadelor Germaniei, Franţei, Cehiei, Marii Britanii, Ciprului, Sloveniei, Estoniei, Finlandei, Spaniei, Italiei, Luxemburgului, Poloniei, Portugaliei şi României). ICR Madrid prezintă filmele „Malmkrogˮ (r.Cristi Puiu, 2021) şi „Miracolˮ (r. Bogdan George Apetrei, 2021).

Lungmetrajul „Maroccoˮ/„Mikadoˮ (2021), regizat de Emanuel Pârvu, va fi prezentat, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ambasadei României în Bosnia şi Herţegovina, la „Zilele Filmului Europeanˮ la Sarajevo, în perioada 10-19 mai. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Ana Indricău şi Tudor Cucu-Dumitrescu, într-o poveste despre neîncredere şi gesturile cu intenţii bune care duc la consecinţe nefaste, şi va fi proiectat duminică, 14 mai, la sala de cinema Kino Meeting Point din Sarajevo.

Cu ocazia Zilei Europei, ICR Istanbul, în parteneriat cu Consulatul General al României la Istanbul, a organizat vineri, 5 mai, recitalul de pian „Enescu şi cultura francezăˮ, susţinut de pianistul român Nicolae Dumitru, în aula prestigioasei Universităţi Bahçeşehir. Muzicianul român a mai susţinut, în cursul zilei de vineri, şi un masterclass pentru studenţii conservatorului universităţii turce.

ICR Budapesta a participat duminică, 7 mai, la Festivalul Ziua Europei şi Ziua Familiei, din Piaţa Szabadság, unde a expus materiale şi broşuri de promovare a proiectelor reprezentanţei, precum şi a cursurilor de limba română, organizate după o pauză de 8 ani, la sediul reprezentanţei. De asemenea, au fost expuse diferite materiale de promovare a gastronomiei şi turismului din România, precum şi a Programului Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Pentru a celebra Ziua Europei, dar şi pentru a sublinia ideea de unitate şi solidaritate prin artă, în contextul conflictului din Ucraina, Delegaţia Uniunii Europene în Israel, în colaborare cu ţările membre, organizează marţi, 9 mai, în aer liber, un concert susţinut de formaţia israeliană „OverToneˮ, care va interpreta cover-uri după melodiile care au reprezentat ţările membre în cadrul concursului Eurovision de-a lungul timpului. Programul va include şi standuri cu diverse jocuri şi concursuri de cunoştinţe generale, axate pe teme ce ţin de Uniunea Europeană, cât şi de Ucraina. Evenimentul are loc în Amfiteatrul Wohl din parcul HaYarkon din Tel Aviv şi este organizat cu sprijinul Delegaţiei UE şi al reprezentanţelor diplomatice ale următoarelor state membre: Polonia, Suedia, Franţa, România, Grecia, Germania, Belgia, Italia, Cehia, Spania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.