Seria integrală „Caietele Eminescu”, un bust al poetului realizat de sculptorul Ion Jalea - expus prima dată publicului, o serie de manuscrise (inclusiv pe suport audio şi însoţite de o surpriză video) ale conferinţelor realizate de clasicistul şi filosoful Petru Creţia, care a fost şi unul dintre cei mai de seamă eminescologi recenţi, sunt câteva dintre atracţiile de la Palatul Cesianu-Racoviţă, deschis zilnic, cu acces liber, între orele 10.00-20.00. De Ziua Culturii Naţionale, Federaţia Română de Fotbal organizează „Naţionala Culturală”, o serie completă de tricouri din colecţia „Euro 2024”, cu numele unor însemnaţi oameni de cultură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Camerele Eminescu” de la Palatul Cesianu-Racoviţă sunt amenajate cu sprijinul Muzeului Naţional al Literaturii Române şi al Bibliotecii Academiei Române.

Expusă foarte rar integral, această serie a caietelor facsimilate ale lui Mihai Eminescu, realizată de Academia Română la împlinirea a 155 de ani de la naşterea acestuia, numită „cel mai important proiect al culturii române”, oferă „o imagine completă a interiorului pe care poetul nu îl dezvăluia tuturor”.

La Artmark, de Ziua Culturii Naţionale la Palat, publicul le va putea răsfoi şi consulta la cerere, îndrumaţi de un consilier. 

„Spun că Eminescu a sădit Paradisul, nu doar că l-a creat, din următorul motiv. Pentru că teza mea este că există un strat al limbii române care se traduce printr-un tip de muzicalitate a ei, pe care Eminescu l-a creat şi care pentru noi este o experienţă actuală, vie, posibilă, a Paradisului. Eminescu avea expresia pentru civilizaţiile dispărute că sunt «îngropate risipe». Aventura la care vă invit este să dezgropăm îngropatele risipe ale paradisului din poezia lui Mihai Eminescu. Şi ca să înţelegem poezia lui Eminescu trebuie să-i parcurgem manuscrisele, unde vedem că intenţiile lui Mihai Eminescu erau mult mai mari şi nu pot fi judecate pornind de la poeziile antume. Manuscrisele conţin şi schiţe, exerciţii, aşadar redimensionează complet opera lui şi arată felul în care Mihai Eminescu îşi vedea lucrarea poetică”, a spus Horia-Roman Patapievici, preşedinte Artmark. 

"Naţionala Culturală"

Pentru publicul iubitor de performanţă, Federaţia Română de Fotbal organizează „Naţionala Culturală”, o serie completă de tricouri din colecţia „Euro 2024”, cu numele unor însemnaţi oameni de cultură. Acestea sunt expuse la Palat şi vor face parte dintr-o licitaţie caritabilă specială, din seria Licitaţiilor de Fapte Bune. Banii adunaţi cu ocazia acestui eveniment vor fi donaţi unei cauze umanitare dedicate luptei împotriva abandonului şcolar.

Naţionala Culturii, pe noile tricouri ale Naţionalei de la EURO 2024.
1. Mihai Eminescu (15),
2. Constantin Brâncuşi (19),
3. George Enescu (81),
4. Nicolae Grigorescu (38),
5. Nicolae Tonitza (86),
6. Ştefan Luchian (1),
7. Dimitrie Cantemir (26),
8. Lucian Blaga (9),
9. Mircea Eliade (13),
10. Ion Luca Caragiale (30) 
11. Emil Cioran (8).

Tricoul Naţionalei este inspirat de rezistenţa şi perseverenţa care definesc suporterii români. Este conceput pentru a rezista la toate presiunile şi provocările pe care suporterii le întâmpină, de la lacrimi şi emoţii până la minutele tensionate de la finalul meciurilor. Echipamentul poartă brâul tradiţional, drept un simbol al valorilor care ne-au ţinut uniţi de-a lungul timpului şi care ne vor face să mergem înainte cu încredere.

„În folclorul românesc, puterea voinicilor luptători stătea în brâu şi ne dorim ca acesta să ne inspire în continuare. Aşadar, intrăm în luptă cu un tricou puternic pentru suporteri puternici. Brâul conţine elemente emblematice pentru regiunile istorice ale României, o trimitere la trecutul nostru comun, cel care ne aduce împreună şi ne motivează să credem şi să continuăm. Pe teren sau în tribune, avem acelaşi ţel: să clădim succesul echipei naţionale! Şi acum şi al Naţionalei Culturii”, transmit reprezentanţii Federaţiei Române de Fotbal.

Deschiderea oficială Zilele Culturii Naţionale la Palat va avea loc luni, 15 ianuarie, ora 11.00, în prezenţa reprezentanţilor Artmark şi ai Federaţiei Române de Fotbal. Va fi prezent Miodrag Belodedici - membru în Comisia Tehnică FRF, şi Marius Niculae - director sportiv al loturilor naţionale de juniori şi tineret.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.