Orchestra Naţională Radio va susţine vineri, pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, un concert cu un repertoriu exclusiv românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dirijorul Cristian Oroşanu - aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine şi Deutsche Symphonie Orchester Berlin - şi violoncelistul Răzvan Suma - care a prezentat peste 1.000 de concerte şi recitaluri pe toate continentele şi a înregistrat 12 albume până în prezent - sunt protagoniştii evenimentului.

Programul serii cuprinde integral lucrări semnate de Constantin Silvestri - Trei piese pentru orchestră de coarde, Constantin Dimitrescu - Dans ţărănesc, Serenada română, Paul Constantinescu - Cântec vechi, lucrări ce îl au ca solist pe Răzvan Suma,  şi Marţian Negrea - Suita Prin Munţii Apuseni.

Oroşanu e în prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Braşov. A colaborat cu orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich şi BBC Scottish Orchestra, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, „Moldova” din Iaşi şi „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiţie în Franţa, Cristian Oroşanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) şi a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Braşov şi la diverse festivaluri în ţară.

Solist al Orchestrelor Radio şi director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania, violoncelistul Răzvan Suma are o bogată carieră internaţională de solist, cele peste 1.000 de concerte şi recitaluri pe care le-a susţinut fiind apreciate pe toate continentele. Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români ai momentului. Ca urmare a turneului naţional „Vă place BACH?”, artistul a lansat în România prima înregistrare completă a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de J.S. Bach.
Răzvan Suma a devenit extrem de apreciat de publicul larg graţie turneelor naţionale şi internaţionale pe care le-a prezentat din anul 2006. De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?”, violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediţii ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german şi apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul român în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017). Turneul „Vă plaCello?” din 2018 a adus o nouă abordare artistică în activitatea violoncelistului Răzvan Suma.

Concertul va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi în streaming live, pe site-urile celor două posturi de radio.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condiţiile respectării reglementărilor legale în vigoare. Biletele sunt disponibile în sistem online, pe iabilet.ro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.