După patru ani de la începerea demersurilor privind achiziţionarea de către stat a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, după numeroase discursuri în care a fost subliniată importanţa lui Constantin Brâncuşi pentru cultura română, proprietarii - Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu - încă aşteaptă soluţionarea. În plus, MNAR a prelungit pentru doar trei luni contractul de comodat pentru opera de artă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actualul ministru, George Ivaşcu, nu le-a oferit nicio variantă. „Am depus o adresă la minister, în urmă cu trei săptămâni, după ce s-a instalat în funcţie, dar nu am primit niciun răspuns până în prezent. Nu s-a întâmplat absolut nimic”, a declarat, luni, pentru News.ro avocatul Bogdan Grabowski.

Fostul ministru Lucian Romaşcanu a declarat la predarea mandatului, pe 30 ianuarie 2018, că o soluţie ar putea fi o licitaţie. „Poate ar fi o soluţie, astfel încât statul să spună de la început suma pe care o poate plăti şi opera să fie validată de piaţă. O licitaţie deschisă. Dacă se depăşeşte valoarea pe care statul poate să o dea, asta este. Este o soluţie venită dinspre Muzeul Naţional de Artă. Mie mi se pare bună, pentru că ar valida preţul nemijlocit piaţa”.

Ideea, a spus el atunci, urma să îi fie prezentată şi lui Ivaşcu. 

Potrivit avocatului, în adresa depusă la MCIN este solicitată stabilirea unei variante: reevaluarea operei de artă de către două comisii, aşa cum a fost propus vara trecută, ori scoaterea ei la licitaţie.

„Proprietarii vor să ştie ce pot face - dacă încep un proces cu ministerul pentru suma care a fost stabilită în urmă cu doi ani. Situaţia actuală îi încurcă”, a mai afirmat Grabowski.

Între timp, contractul de comodat încheiat cu Muzeul Naţional de Artă al României a expirat. El a fost prelungit doar pe trei luni, „până la începutul lui mai”, pentru că, a mai precizat reprezentantul proprietarilor, muzeul nu are cunoştinţă de intenţia ministerului. 

„Ministerul trebuie să se hotărască, să spună ceva, până atunci... Asteptăm”.

Contactat telefonic, ministrul Culturii nu a dat curs - până la momentul publicării acestei ştiri - solicitării News.ro de a oferi detalii.

Realizată în 1907, în calcar crinoidal, „Cuminţenia Pământului" este, alături de opere ca „Sărutul" şi „Rugăciunea", una dintre cele mai apreciate lucrări ale artistului.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în noiembrie 2015, legea pentru declararea Zilei Brâncuşi - 19 februarie - ca sărbătoare naţională.

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a transmis luni, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, un mesaj bogat în metafore în care sublliniază că gloria artistului aparţine Franţei, însă opera este a întregii omeniri, iar „bătăturile de pe palmele lui rămân în veci ale noastre”.

Pe 16 martie 2016, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, a anunţat că statul român va plăti proprietarilor lucrării 11 milioane de euro. 

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie 2016, care a fost apoi prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice. Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscripţie naţională „Brâncuşi e al meu”, menită să susţină cumpărarea de către statul român a sculpturii „Cuminţenia Pământului”, iar suma strânsă până pe 30 septembrie 2016, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Pe 17 martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legile de respingere a Ordonanţelor de Urgenţă 10 şi 19 din 2016 privind achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.