Biblioteca Academiei Române celebrează, luni, Ziua bibliotecarului şi a cărţii, a autorului şi a drepturilor de autor, prin organizarea Simpozionului naţional cu tema "Între tradiţie şi modernitate“.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul a fost deschis de Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române. Profesorul Theodorescu a felicitat bibliotecarii prezenţi la simpozion pentru activitatea lor discretă, paşnică, dar esenţială în dezvoltarea ştiinţei şi cercetării şi a asigurat participanţii de întreaga solidaritate a noii conduceri a Academiei Române.

"Avocaţii Bibliotecii, o spun de Ziua Bibliotecarului, suntem cu toţii, cei care beneficiem de serviciile colegiale ale bibliotecarilor. UNESCO a hotărât ca ziua în care a murit unul din giganţii literaturii universale, William Shakespeare, la 23 aprilie, să fie ziua cărţii, a autorilor, a drepturilor de autor. Bibliotecarii, care sunt cei mai paşnici apărători, păzitori ai cărţii, de multe ori şi producători de carte, se cade să fie astăzi sărbătoriţi. Pentru mine personal, Biblioteca Academiei Române, am spus-o de mai multe ori, este a doua casă, de 60 şi ceva de ani. Pot să spun că generaţiile succesive de bibliotecari pe care i-am întâlnit, au fost nişte parteneri absolut ideali. Sunt momente în care, fără dumneavoastră, noi, cercetătorii, nu ne-am putea duce activitatea. Trebuie să ştiţi că aveţi în conducerea Academiei Române numai prieteni. Vă felicit şi îmi doresc să am în continuare aceeaşi viaţă liniştită şi bogată între zidurile Bibliotecii Academiei Române“, a delarat acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române.

Lucrările simpozionului naţional "Între tradiţie  şi modernitate", organizat de Biblioteca Academiei Române se desfăşoară în jurul câtorva teme care pun în evidenţă bogatul şi diversul patrimoniu adăpostit şi gestionat de această bibliotecă: colecţia de manuscrise şi carte rară, colecţia de numismatică, colecţia de stampe, fotografie şi hărţi, colecţia de periodice.

Între temele dezbătute se află, de asemenea, activitatea de dezvoltare a colecţiilor, redactarea bibliografiei naţionale a cărţii şi periodicelor, precum şi utilizarea tehnologiei moderne, de tip digital, în sistemul de căutare, acces la colecţii şi prezervare-conservare a acestora.

Manifestarea ştiinţifică se va încheia cu un recital poetic susţinut de actriţa Valeria Gagealov.

Cu o activitate de peste 150 de ani, Biblioteca Academiei Române este cea mai veche, mai valoroasă din punct de vedere patrimonial şi mai complexă biblioteca a României, având statut de bibliotecă naţională. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.