De Zilele Caleido, vor fi organizate concerte cu Taraful de la Vărbilău, Johny Romano, spectacole de teatru, fotografie, dans, cultură romă şi gastronomie, între 25 - 28 august, în Piaţa Ferentari. Intrare liberă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zilele Caleido celebrează diversitatea culturală, în special cultura romă, şi aduce pe scenă nume precum Taraful de la Vărbilău, lăutarii recunoscuţi pentru muzica cu tâlc de la sat, Johny Romano, artistul fenomen care combină muzica lăutărească cu rap-ul în ceea ce se numeşte gipsy trap, sau Niko G. x Kali, duo-ul de trap feminist care abordează teme antirasiste şi sociale.

„Cel mai bun copil din lume”, spectacolul autobiografic al artistei Alina Şerban, actriţă, dramaturgă, scenaristă şi prima regizoare romă de teatru şi film din România, va putea fi văzut la Zilele Caleido, urmat de proiecţia scurtmetrajului, realizat de aceeaşi autoare, „Bilet de iertare”, primul film despre sclavia romilor din perspectivă romă (Menţiune Specială la TIFF, Best Narrative Director la Female Voices Rock - SUA).

„Copii răi”, un one woman show de succes, care se joacă şi la 12 ani de la prima reprezentaţie, cu Katia Pascariu, românca inclusă de criticii de film în topul celor mai buni actori din 2021, realizat de New York Times, se regăseşte de asemenea în program.

Regizorul şi trainerul Matei Lucaci-Grünberg va coordona un spectacol de improvizaţie short-form, interactiv şi comic, în spiritul jazz-ului şi muzicii lăutăreşti, din distribuţia căruia fac partea Delia Riciu, Sever Bârzan, Ştefan Huluba, Ştefan Iancu.

Din programul Zilelor Caleido nu lipsesc nici producţiile marca Studiourile Ferentari, centrul educaţional unde tinerii din Ferentari învaţă scenografie, compoziţie muzicală, actorie, coregrafie, dramaturgie, regie şi fotografie. „Povestiri din curtea şcolii” este unul dintre ele, un spectacol care vorbeşte despre discriminare şi toleranţă, nevoi şi aspiraţii.

Publicul va putea participa gratuit la o serie de ateliere susţinute de artişti, profesionişti sau reprezentanţi ai culturii rome:

● Aldessa Georgiana Lincan, feministă activistă romă, cu expertiză în advocacy şi organizare comunitară la firul ierbii cu grupuri de femei rome, tineri romi şi tinere rome, va susţine un atelier de limba romani şi unul de activism civic.
● Mentor voluntar la Studiourile Ferentari, Sever Andrei, actor, improvizator, dramaturg şi sound designer, fondator al grupului Facem virale şi membru al trupei de impro Backstage Boys, autor al unor ateliere de improvizaţie în penitenciare, va coordona un atelier de improvizaţie muzicală.
● Răzvan Rotaru îmbină actoria cu mişcarea jonglând tot timpul între spectacole de teatru („Super OK”, „Masa Puterilor Noastre”), dans contemporan („Moving Fields”, „Basma Curată”), spectacole interactive („Crimă la cină”, „Pe Bune”) şi spectacole de circ („Alice în Ţara Minunilor”). Conduce Mike's School of Dance la Buzău, iar în cadrul Zilelor Caleido va coordona un atelier de dans contemporan.
● Cristina Irian şi-a dat doctoratul în cadrul UNARTE, Istoria şi Teoria Artei. A studiat antropologie vizuală la Bucureşti, SNSPA şi Perugia, la Universita’ degli Studi UniPg, dar şi dezvoltare locală comparată la Universita’ degli Studi di Trento. La Zilele Caleido va coordona un atelier foto, care ajută copiii din Ferentari să cunoască mai bine spaţiul, cu ochiul liber şi prin lentila aparatului foto.
● La Atelierul de pictură, participanţii vor experimenta cu diferitele tipuri de culori şi texturi, forme şi tehnici, cu artista Elena Andrei, absolventă a Universităţii de Arte din Bucureşti, clasa profesorului Sorin Ilfoveanu, şi masterandă în Arte Vizuale la aceeaşi universitate.
● Valentin Negoi, profesor în mediul preuniversitar şi Doctor în istorie, autor al lucrării cu tema ,,Deportarea romilor din Muntenia în Transnistria în perioada 1942-1944”, vorbeşte despre istoria şi cultura romilor atât din România cât şi din Europa în cadrul unui atelier dedicat.
● Inayeh Khalid, arhitect, membru al Ordinului Arhitecţilor din România, cu diplomă de master în Arhitectură şi Planificare urbană, la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“, precum şi membru fondator al Mesteshukar ButiQ, va ţine un atelier de meşteşuguri dedicat bijuteriilor din cupru şi modelajului din ceramică.
● Actriţa Irina Artenii, absolventă a secţiei de actorie a U.N.A.T.C., unde urmează şi un masterat de actorie de film, propune tinerilor participanţi un atelier de teatru. Irina susţine periodic ateliere cu copii din diferite medii în cadrul unor proiecte de teatru comunitar.
● O discuţie despre istoria cartierului Ferentari va fi iniţiată de istoricul şi cercetătorul Andrei Răzvan Voinea, autor a două cărţi despre istoria Bucureştiului, „Idealul locuirii bucureştene: familia cu casă şi grădină. Parcelările Societăţii Comunale pentru Locuinţe Ieftine - Bucureşti (1908-1948)” şi „Locuinţe pentru muncitori şi funcţionari: Casa Construcţiilor şi Parcelarea Vatra Luminoasă (1930-1949).”
● Leontin Alexe, cunoscător şi culegător de ciuperci şi plante sălbatice de pe Valea Doftanei, va susţine un eveniment gastronomic. Leontin a fost descoperit de către chef Alexandru Dumitru, pe când gătea la Atra Doftana, iar în prezent este furnizor şi colaborează cu mai multe restaurante din Bucureşti şi din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.