Zeitz Museum, cel mai mare muzeu de artă contemporană din Africa, a fost amenajat într-un fost siloz de grâne şi va fi deschis pentru public începând de vineri, în Cape Town.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O fotografie a stistului sud-african Athi-Patra Ruga va deschide una dintre colecţiile permanente ale muzeului. "Este cu adevărat minunat să ştiu că nepoţii şi nepoatele mele vor putea veni în acest spaţiu şi să mă sune să-mi vorbească despre munca mea", a spus artistul, citat de AFP. 

Pe un continent în care sunt ianugurate mai multe poduri şi baraje, deschiderea unui edificiu cu vocaţie exclusiv culturală este un eveniment rar. 

Deschiderea Muzeului de Artă Contemporană african (MoCAA) la Cape Town a început în urmă cu 10 ani, atunci când organizatorii s-au întrebat ce ar putea face cu impozantul siloz de grâne situat în mijlocul magazinelor şi restaurantelor pline de turişti. 

Un muzeu, a fost răspunsul fără ezitare al unei firme de design urban londoneză, Heatherwick.

După patru ani de muncă, cu o finanţare de 31 de milionae de euro din fonduri private, depozitul cu o înălţime de nouă etaje a fost transformat într-o impozantă "catedrală" din beton. Adăposteşte pe 6.000 de metri pătraţi peste 100 de galerii ale artiştilor africani.  

De la ultimul etaj, prin ferestre se poate vedea panorama întregului oraş din toate unghiurile, dar şi a celebrului Munte Masă. 

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (Zeitz MOCAA) adună, conservă, cercetează şi expune arta secolului 21 africană, precum şi pe cea din Diaspora, găzduieşte expoziţii internaţionale, dezvoltă educaţia şi îmbogăţeşte programele, încurajează relaţiile interculturale şi garantează acces tuturor, potrivit descrierii de pe pagina oficială de internet. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.