WWF Internaţional trage un semnal de alarmă asupra faptului că lumea se îndreaptă către o catastrofă ecologică, care trebuie să fie evitată cu orice preţ şi propune liderilor politici şi de business care participă, zilele acestea, la Forumul Economic Mondial să accelereze eforturile lor pentru a combate criza climatică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forumul Economic Mondial are loc la Davos, Elveţia, până pe 26 mai, după 2 ani de pandemie

Avertismentul WWF vine în contextul în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt în continuă creştere şi natura este tot mai distrusă. Ritmurile alerte de creştere creează un dezechilibru fără precedent, ce pune în pericol supravieţuirea oa-menilor şi a animalelor.

WWF Internaţional face apel la toţi liderii politici şi de business care participă la Forumul Economic Mondial să accelereze eforturile lor pentru a combate criza climatică.

„Este important să recunoaştem că s-au făcut progrese în ultimul an în priv-inţa problemelor grave de mediu , însă nu suficient pentru a evita o catastrofă ecologică, dacă nu luăm măsuri urgente şi fără precedent. În faţa instabilităţii politice şi economice, liderii reuniţi la Davos trebuie să găsească un echilibru între soluţiile pentru situaţia actuală şi acţiunile pe termen lung atât de necesare pentru a creşte rezilienţa şi pentru a asigura o planetă sănătoasă pentru generaţiile viitoare. Acest lucru înseamnă atingerea obiectivelor cli-matice, tranziţia către siteme alimentare durabile şi intensificarea eforturilor de conservare a ecosistemelor şi biodiversităţii rămase pe planetă”, a declarat Marco Lambertini, director general WWF Internaţional.

În timp ce emisiile globale cu efect de seră revin la nivelul de dinainte de pan-demiei COVID-19, defrişările rămân la un nivel alarmant de înalt, iar criza globală a dispariţiei speciilor nu poate fi oprită. Un studiu de referinţă al ONU din 2018 a arătat că peste un milion de specii sunt acum ameninţate cu dispariţia. Se aşteaptă ca liderii politici şi de afaceri reuniţi la Davos să discute despre peisajul geopolitic în schimbare al lumii şi despre redresarea după pandemie.

În opinia WWF, acţiunea pentru crearea unor sisteme alimentare durabile şi reziliente este esenţială pentru securitatea alimentară pe termen lung şi pentru reducerea vulnerabilităţii noastre la pandemii.

„Pe lângă crizele climatice, ne confruntăm cu o criză a securităţii alimentare. Modul în care producem şi consumăm alimente este cel mai mare catalizator de pierdere al naturii, cât şi un factor semnificativ de creştere a emisiilor de carbon. Adoptarea unor bune practice de producţie alimentară reprezintă un câştig atât pentru oameni, cât şi pentru natură. Aceasta ar trebui să fie o prioritate pentru ţările şi business-urile cu viziune”, a spus Joao Campari, lider global Food Practice WWF Internaţional.

Sistemele alimentare generează 70% din pierderea biodiversităţii pe uscat şi 50% în apă dulce. Ele sunt responsabile pentru 80% din defrişări şi generează aproximativ 30% din toate emisiile de gaze cu efect de seră.

WWF va fi prezent la Davos şi va cere guvernelor, companiilor, societăţilor civile şi altor părţi interesate să se reunească în sprijinul unui plan global ambiţios pentru biodiversitate.

Împreună cu Consiliul Mondial de Afaceri pentru Dezvoltare Durabilă şi Afaceri pentru Natură, WWF va găzdui o cină pentru natură marţi, 24 mai. În cadrul întâlnirii, se vor reuni susţinătorii dedicaţi ai obiectivului global de in-versare a pierderii biodiversităţii. În opinia WWF, un astfel de obiectiv este esenţial pentru a avea acţiuni în întreaga societate.

WWF România este una dintre cele mai importante organizaţii specializa-tă în conservarea mediului. De peste 15 ani, WWF România îşi propune să oprească degradarea naturii şi să protejeze biodiversitatea. Astfel, WWF România participă activ la conservarea planetei, la restaurarea ecologică a mediului natural şi construieşte un viitor în care oamenii trăiesc şi se dezvoltă în armonie cu natura. Misiunea WWF este implementată prin programe de policy şi conservare a naturii, consolidarea capacităţii pub-lice de a acţiona în probleme de mediu şi prin advocacy faţă de companii pentru a reduce amprenta de carbon. Zonele de conservare prioritare ale organizaţiei sunt Maramureş, Transilvania, Sud Vestul Carpaţilor, Apuseni, Lunca şi Delta Dunării. WWF România face parte din WWF In-ternational, existent de peste 60 de ani, în peste 100 de ţări, pe 6 continente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.