Scriitorul William Goldman, premiat cu Oscar pentru scenariul original „Butch Cassidy and the Sundance Kid” (1969) şi adaptarea „All the President’s Men” (1976), a murit joi noapte, în casa lui din Manhattan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Polificul scriitor şi scenarist avea vârsta de 87 de ani. Potrivit The Washington Post, pneumonia a fost cauza morţii.

Goldman, care deseori şi-a transpus romanele în scenarii, precum „Magic”, „The Princess Bride” şi „Marathon Man”, a fost şi un cronicar al industriei filmului. Între cărţile sale s-au remarcat „Adventures in the Screen Trade” şi „Hype and Glory”.

A semnat peste 30 de scenarii şi a fost colaborator necreditat al unora ca „Indecent Proposal”, „The Right Stuff” şi „Good Will Hunting”, dar şi „The Last Action Hero”, cu Arnold Schwarzenegger.

Romanul său din 1964 „Boys and Girls Together” nu i-a impresionat pe critici, dar a devenit primul bestseller al lui Goldman. În acelaşi an a apărut „No Way To Treat a Lady”, un thriller comic care a devenit mai târziu film. Acesta a fost publicat sub unul dintre numeroasele pseudonime folosite de el, Harry Longbaugh, nuemle adevărat al personajului Sundance Kid.

A devenit scenarist din întâmplare, povestea chiar el. Citind o versiune a romanului „No Way”, actorul Cliff Robertson s-a gândit că ar putea deveni film şi i-a cerut lui Goldman să adapteze povestirea „Flowers for Algernon” pentru marele ecran. Deşi niciuna nu a ajuns film, Goldman a ajuns prin Robertson să lucreze la „Masquerade” (1965). Scenariul l-a scris împreună cu Michael Relph.

Următoarea lui adaptare, a romanului „The Moving Target” al lui Ross MacDonald, a devenit „Harper” (1966), cu Paul Newman.

Pentru scenariul original „Butch Cassidy and the Sundance Kid” a primit 400.000 de dolari, iar filmul cu Newman şi Robert Redford în rolurile principale, a fost unul dintre cele mai mai succese din acea perioadă.

Şi-a adaptat romanul „Marathon Man” în 1974 pentru marele ecran, iar Dustin Hoffman şi Laurence Olivier au jucat în filmul al cărui final a fost schimbat fără consimţământul lui.

Romanul „Magic” (1976) a devenit apoi film cu Anthony Hopkins în rol principal.

Goldman a avut o strânsă legătură profesională cu Robert Redford, astfel că a fost desemnat să adapteze „All the President’s Men”, bazat pe investigaţia Watergate făcută de Carl Bernstein şi Bob Woodward, în 1976. Filmul a câştigat patru Oscaruri.

În televiziune a debutat cu miniseria „Mr. Horn”, în 1979, şi i-au urmat mai multe proiecte.

În anii 1980 a colaborat cu jurnalistul sportiv Mike Lupica pentru „Wait Till Next Year”, despre sezonul de baseball, fotbal american şi baschet din 1987. În 1990, a apărut „Hype and Glory”, o prezentare a experienţelor lui Goldman ca jurat la Festivalul de la Cannes şi la concursul Miss America.

Născut în Chicago, Goldman a crescut în suburbiile Highland Park. După ce a urmat cursurile Oberlin College, a făcut stagiul militar şi a revenit la şcoală pentru a-şi încheia studiile de limbă engleză la Columbia University, în 1956.

În acel an a scris primul lui roman, „Temple of God”, în zece zile. Acesta a fost urmat de „Your Turn to Curtsy, My Turn to Bow” şi de „Soldier in the Rain”, de „The Thing of It Is…”, „Father’s Day” şi cartea pentru copii „Wigger”

William Goldman a fost căsătorit cu fotografa Ilene Jones din 1961 până în 1991, când au divorţat. A avut două fiice, Jenny şi Susanna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.