“Vouchere de lectură” lunare cu valoare fixă de 20 de lei şi un impact bugetar de 63,9 milioane de euro este un proiect de Lege depus în Camera Deputaţilor. De aceste vouchere vor putea beneficia elevii din învăţământul preuniversitar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a explicat motivele pentru această iniţiativă: “industria cărţii din România reprezintă un sector fragil al economiei, fiind cea mai slab capitalizată industrie de profil la nivelul Uniunii Europene. Ne aflăm pe ultimul loc în Europa la consumul de carte, iar, potrivit Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie, mai mult de 1 din 5 romani nu citesc cărţi deloc. Nu doar tirajul mic al cărţilor şi asimetria dintre profitul realizat de lanţul editorial şi numărul de titluri noi apărute anual reprezintă un handicap al acestui sector, ci şi promovarea lecturii. Suprafaţa alocată cărţii în retail-ul românesc este situată mult sub media europeană, iar numărul de librării raportat la numărul de cititori este extrem de scăzut”, sunt argumentele iniţiatorului.

De aceste vouchere de lectură vor putea beneficia cetăţeni români, elevi şi vor fi folosite doar pe teritoriul României. Ele vor fi distribuite în unităţile şcolare autorizate de Ministerul Educaţiei.

Potrivit proiectului de lege privind acordarea de vouchere de lectură, acestea sunt “bilete de valoare acordate elevilor, lunar, ca alocaţie individuală, utilizate numai pentru achiziţionarea de cărţi”.

Voucherele de lectură pot fi utilizate în librării sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează cărţi, inclusiv magazinele online, care dispun de „Certificat pentru primirea voucherului de lectură”.

Conform proiectului, carnetul cu voucherele de lectură se distribuie de unitatea şcolară emitentă până la data de 30 noiembrie a fiecărui an. Carnetul conţine 12 vouchere de lectură lunare, începând cu data emiterii carnetului de lectură.

Voucherele de lectură individuale au o valoare fixă de 20 de lei iar termenul de valabilitate a voucherului individual lunar este de 4 luni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.