Volumul "Opere IV. Varia", de Gellu Naum, apărut de curând în colecţia „Opere” a editurii Polirom, ediţie îngrijită de Simona Popescu, Sebastian Reichmann şi Dan Stanciu, va fi lansat, online, joi, de la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansarea, transmisă prin Zoom de la Librăria Cărtureşti Verona, va prilejui o discuţie la care vor lua parte: Simona Popescu, Sebastian Reichmann şi Cosmin Ciotloş. Va modera: Adela Greceanu

Ediţia de "Opere ale lui Gellu Naum (vol. I-IV)" apare sub îngrijirea Simonei Popescu.

"În acest volum final al Operelor se desfăşoară în faţa noastră un întreg parcurs literar şi de viaţă: un tânăr poet suprarealist într-un grup de poeţi suprarealişti, prin anii ’40, apoi un «individualist feroce», cineva pentru care suprarealismul nu (mai) e legat de un timp anume, ci destin. Şi-l «vedem» scriindu-le Lygiei, jumătatea lui, şi prietenilor, îl «auzim» răspunzând unor întrebări, el însuşi fiind propriul său «întrebător», stând de vorbă cu alţii sau cu el însuşi prin alţii, cum spunea uneori. Aşadar, texte scrise de Gellu Naum în colaborare cu prietenii săi, adresate lor, interviuri, scrisori, discursuri. Cu o sintagmă care-i aparţine, tot ce s-a strâns aici se adaugă la «completarea labirintului»", spune Simona Popescu. 

Gellu Naum, unul dintre cei mai importanţi poeţi români, se bucură astăzi de un mare prestigiu în ţară şi în străinătate. S-a născut pe 1 august 1915 la Bucureşti. A studiat filozofia la Bucureştişi la Sorbona, unde începe un doctorat despre Pierre Abélard. Prin intermediul lui Victor Brauner intră în contact cu André Breton şi cu grupul suprarealist francez. În 1941, împreună cu Gherasim Luca, D. Trost, Paul Păun şi Virgil Teodorescu, constituie grupul suprarealist român, a cărui activitate, deosebit de intensă în anii 1945-1947, îl va face pe André Breton să afirme: „Centrul lumii s-a mutat la Bucureşti”. După instalarea regimului comunist, în decembrie 1947, grupul se destramă. Gellu Naum va reveni cu un volum de poezie suprarealistă abia după 20 de ani. În tot acest timp îşi câştigă existenţa din traduceri (Diderot, Stendhal, Jules Verne, Kafka, Julien Gracq, René Char, Samuel Beckett etc.). Trăieşte la Bucureşti şi la Comana, unde se retrage, mai ales vara, împreună cu soţia sa Lygia, cu care se căsătorise în 1946 şi care va deveni protagonista romanului "Zenobia", publicat în 1985.

Opera sa este tradusă în întreaga lume. În 2006 apare primul volum, "Pohesie", din ediţia Opere Gellu Naum în limba germană, la Editura Urs Engeler (traducători şi îngrijitori de ediţie: Oskar Pastior şi Ernest Wichner). Se stinge din viaţă pe 29 septembrie 2001, la Bucureşti.

De acelaşi autor, la editura Polirom au apărut "Despre identic şi felurit" (antologie, 2004), "Opere I. Poezii" (2011), "Opere II. Proză" (2012), "Opere III. Teatru" (2014) şiZenobia (2014, 2018).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.