O carte reuneşte schiţe, texte şi extrase din presă despre celebrul tablou al lui Picasso "Guernica" şi o lucrare de aceleaşi dimensiuni donată de Jean-Pierre Raynaud Ucrainei în februarie 2023.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 21 aprilie 2022, la Bienala de la Veneţia, preşedintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe actorii culturali ai lumii să sprijine ţara sa: "Nu există tiranie care să nu încerce să limiteze arta, pentru că arta are putere. Arta poate spune lumii ceea ce nu poate fi spus în alt mod. Arta comunică un sentiment".

Apelul său a fost ascultat de Jean-Pierre Raynaud, care a decis să creeze o lucrare "la fel de evocatoare ca Guernica lui Picasso", după cum a spus editorul Baudouin Jannink. Lucrarea lui Raynaud, intitulată "Untitled-Ukraine", a fost prezentată Ucrainei la 24 februarie 2023, la un an după invazia rusă, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în curtea principală a Universităţii Paris 1 Panthéon-Sorbonne.

La fel ca "Guernica" (1937) de Picasso (1881-1973), Raynaud a preluat dimensiunile exacte (3,49 m x 7,76 m) ale acestei opere emblematice. Ca şi pânza pictorului spaniol, "Untitled - Ukraine" denunţă ororile războiului prin artă - o alegorie atemporală pentru pace.

Cele două opere sunt păstrate la Muzeul Picasso până la sosirea lor în Ucraina. Cele două pânze monumentale au fost expuse în cadrul târgului de artă contemporană ST-ART de la Strasbourg, între 24 şi 26 noiembrie.

În cadrul acestui proiect, o ediţie limitată de 2022 de exemplare a fost publicată de editura jannink, care va reconstitui istoria "Guernica" lui Picasso şi "Untitled - Ukraine" a lui Raynaud. Cu ocazia prezentării "Guernica/Ukraine", care a avut loc la 13 octombrie 2023 la Centrul Cultural al Ambasadei Ucrainei în Franţa, primul exemplar a fost înmânat Excelenţei Sale Vadym Omelchenko, ambasadorul Ucrainei la Paris. Cartea este însoţită de o serigrafie originală a lui Jean Pierre Raynaud, reprezentând o parte din lucrarea sa "Untitled - Ukraine".

Profitul din vânzarea acestei lucrări, care există într-o ediţie curentă şi o primă ediţie, va fi donat Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.