Volumul de povestiri "Oamenii ţarului nostru" de Ludmila Uliţkaia, bestseller Bookfest 2023 recent apărut în colecţia „Raftul Denisei" în traducerea Gabrielei Russo şi a Luanei Schidu, va fi lansat miercuri, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment participă: Oana Pellea, actriţă, Sabina Fati, jurnalistă şi scriitoare, şi Luana Schidu traducătoarea volumului. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, directorul editurii Humanitas Fiction.

Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile, în baza unei rezervări prin eventbook.

Evenimentul va fi difuzat şi #online pe pagina de Facebook - Humanitas Fiction şi pe Youtube - Humanitas.

„Principala trăsătură a scrisului Ludmilei Uliţkaia constă în faptul că reintroduce umanitatea şi compasiunea în cărţile ei", spune Hélène Mélat. 

"Oamenii ţarului nostru" reuneşte tablouri şi personaje cât se poate de diverse - fiice de scriitoare împovărate de descendenţa lor, frumoase apăsate de propria frumuseţe, un reglor la o fabrică de ceasuri atras de scrierile lui Rudolf Steiner, o moldoveancă îndrăgostită de viaţă, un olandez antipatic, o pisică recalcitrantă, apartamente la comun în care locatarii sunt nevoiţi să-şi ducă zilele într-o resemnare mocnind a furie, un tren cu lume pestriţă, avioane militare străbătând neliniştitor cerul în august 1968... Crâmpeie de viaţă ce par a se combina infinit în imagini perfect coerente, ca bucăţelele de sticlă colorată dintr-un caleidoscop, pentru a reda povestea omului obişnuit, cu visuri mărunte sau mari aspiraţii, cu duioşii, răutăţi, iubiri, invidii, bucurii, suferinţă, dezamăgiri şi moarte.

În treizeci şi şapte de povestiri care prilejuiesc o radiografie de mare fineţe a naturii umane, Ludmila Uliţkaia imaginează, cu o remarcabilă economie de mijloace, istoriile unor destine mai mult sau mai puţin frânte, creionând totodată aspecte semnificative din Rusia ultimului secol. De la femeia care se transformă într-o Şeherezadă pentru a scăpa de avansurile nedorite în trenul Tbilisi‒Moscova la invalidul de război care-şi bate cu sălbăticie nevasta ori de câte ori se îmbată, fără a fi mai puţin iubit din această pricină, de la eternul încornorat care creşte copiii ilegitimi ai soţiei sale la bigotul care nu-şi recunoaşte fiul şi de la un pelerinaj pe Muntele Sinai la o procesiune a animalelor într-o biserică din New York de ziua Sfântului Francisc din Assisi, firul roşu care uneşte aceste povestiri, fie ele sumbre sau luminoase, violente ori sentimentale, este o mare tandreţe faţă de fiinţa omenească şi slăbiciunile ei.

Ludmila Uliţkaia transmite un mesaj cititorilor români cu ocazia apariţiei volumului "Oamenii ţarului nostru".

„Departe de nihilismul autorilor postmoderni, Ludmila Uliţkaia se reven­dică de la moştenirea umanistă a clasicilor ruşi, precum Tolstoi, Cehov şi Nabokov. Panorama înfăţişată de Uliţkaia este foarte departe de mitul sovietic al unei vieţi uşoare şi strălucitoare. Făcând ţăndări «optimismul istoric» de paradă, ea denunţă nedreptăţile şi discriminările din societatea rusă de ieri şi de azi." - Karine Alaverdian

„Gama impresionantă de experienţe, idei şi emoţii capătă în opera Ludmilei Uliţkaia o formă literară impecabilă, fără a perturba naturaleţea limbajului şi spontaneitatea unei curgeri fluente a discursului. Cărţile sale pun în discuţie chestiuni incomode, care îi privesc deopotrivă pe învingători şi pe învinşi, eroi şi trădători, criminali şi victime. Cu un conţinut moral şi spiritual ridicat – ale cărui surse se găsesc în iudaism şi creştinism -, opera ei explorează relaţiile ambigue şi complexe dintre bine şi rău." - Motivaţia juriului Premiului Formentor, 2022.

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai importante şi apreciate voci ale literaturii contemporane, s-a născut într-un sat din Urali în 1943, într-o familie de origine evreiască provenită din Ucraina. După ce îşi ia licenţa în biologie la Universitatea din Moscova, lucrează în cadrul Institutului de Genetică. La sfârşitul anilor 1970 se angajează consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova şi scrie scenarii de film. Primul său roman, "Soniecika" (1995; Humanitas Fiction, 2019), îi aduce instantaneu notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatura Rusă şi recompensat cu premiile Médicis étranger şi Giuseppe Acerbi. Următorul roman, "Medeea şi copiii ei" (1996; Humanitas Fiction, 2019), îi sporeşte renumele cu o nouă nominalizare la Premiul Booker, pe care şi-l adjudecă în 2001 pentru "Cazul doctorului Kukoţki" (Humanitas Fiction, 2020), roman încununat şi cu Premiul Penne (2006). "Înmormântare veselă" (1997; Humanitas Fiction, 2019) este unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, devenit bestseller internaţional. De acelaşi succes se bucură volumele de povestiri "Fetiţele" (2002; Humanitas Fiction, 2013) şi "Oamenii ţarului nostru" (2005; Humanitas Fiction, 2023), distins cu Premiul Kniga Goda (Cartea Anului) în 2005, precum şi romanele "Minciunile femeilor" (2003; Humanitas Fiction, 2019) şi "Al dumneavoastră sincer, Şurik" (2003; Humanitas Fiction, 2019), câştigător a mai multe premii: Romanul anului 2004 în Rusia, Premiul Naţional pentru Literatură în China (2005) şi Grinzane Cavour în Italia (2008).

Daniel Stein, traducător (2006; Humanitas Fiction, 2011) a fost încununat cu premiile: Bolşaia Kniga (Marea Carte), Părintele Alexandru (Germania, 2008) şi Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor (Franţa, 2011). În 2010, Uliţkaia publică bestsellerul "Imago/Cortul verde" (Humanitas Fiction, 2016), în 2015, "Scara lui Iakov" (Humanitas Fiction, 2018), iar în 2020, "A fost doar ciumă" (Humanitas Fiction, 2021).

Cărţile Ludmilei Uliţkaia s-au vândut până în prezent în peste trei milioane de exemplare şi sunt publicate în peste 40 de limbi. În 2013 i s-a acordat distincţia Officier de la Légion d'honneur, în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană, în 2020, Premiul Siegfried Lenz, în 2022 Premiul Formentor, iar în 2023 Premiul pentru Pace Eric Maria Remarque. Din martie 2022, scriitoarea locuieşte la Berlin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.