Volumul ”De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească”, de Marta Petreu, a apărut la finele anului 2016 în limba italiană, la editura Orthotes (colecţia ”Studia Humaniora”, Napoli), ediţie îngrijită de Giovanni Rotiroti, cu o postfaţă de Irma Carannante, cu titlul ”Dall'Olocausto al Gulag. Studi di cultura romena”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volumul ”De la Junimea la Noica: Studii de cultură românească” a apărut la Polirom în anul 2011, în seria de autor dedicată Martei Petreu, şi a obţinut Premiul revistei Observator cultural în anul 2012, anunţă Polirom. 

Studiile  reunite în acest volum acoperă o perioadă istorică de aproximativ 150 de ani, de la mijlocul secolului al XIX-lea şi până astăzi şi abordează probleme spinoase ale istoriei şi ale istoriei ideilor - de pildă, problema evreiască, aşa cum a fost văzută în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, felul cum a fost văzut Nae Ionescu de către contemporanii lui, ideile şi atitudinile generaţiei ’27, complicatele relaţii ale lui Eliade cu legionarii şi de modul simbolic în care s-a despărţit de ei, pentru a-şi începe visată ”viaţa nouă”, atitudinea lui Noica faţă de Securitate.

Bazată pe analiza minuţioasă a surselor de primă mână şi pe contextualizarea românească şi europeană a fiecărui subiect, ”De la Junimea la Noica” este rezultatul unei viziuni filosofice şi morale unitare: una care ne învaţă că trebuie să ne asumăm în mod lucid întregul trecut, pentru că numai astfel mai este cu putinţă viitorul.

”Secolul al XX-lea a produs şi a trăit două mari tragedii, Gulagul şi Holocaustul… Poate că va veni o vreme când, asumându-ne evreii noştri ca ai noştri, vom vorbi despre ei, despre cei pieriţi în Holocaust - nu în nume personal, ci în nume colectiv -, ca despre o ireparabilă pierdere: aşa cum vorbim despre morţii noştri de la Canal”, spune Marta Petreu. 

Marta Petreu este scriitor şi profesor. Face parte din gruparea literara ”Echinox”; este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Fundaţiei Culturale ”Apostrof”. Este profesor de istoria filosofiei româneşti la Universitatea ”Babeş-Bolyai” şi redactor-şef al revistei Apostrof, mensual editat de Uniunea Scriitorilor din România. Doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti. A debu­tat editorial în 1981, cu volumul de poeme ”Aduceţi ver­bele”.

În 2011, editura Polirom a iniţiat seria de autor ”Marta Petreu”, în care au apărut până în prezent: romanul ”Acasă, pe Câmpia Armaghedonului” (Premiul ”Cartea Anului 2011”, acordat de România lite­rară şi Fundatia Anonimul; Premiul pentru cea mai bună carte de ficţiune a anului 2011, decernat la Gala Industriei de Carte din România); ”Apocalipsa după Marta” (integrală a poeziei editate până în 2011); ”Cioran sau un trecut deocheat”; ”De la Junimea la Noica. Studii de cultură românească”; ”Filosofia lui Caragiale”; ”O zi din viaţa mea fără durere”; ”Ionescu În ţara tatălui”; ”Jocurile manierismu­lui logic”; ”Filosofii paralele”; ”Biblioteci în aer liber”; ”Asta nu este viaţa mea” (poezie); ”Diavolul şi ucenicul său: Nae Ionescu - Mihail Sebastian”.

Pentru cărţile ei, Marta Petreu a primit numeroase pre­mii naţionale şi internaţionale. Mai multe volume ale sale (poezie, romanul ”Acasă, pe Câmpia Armaghedonului”, stu­dii asupra culturii româneşti) au fost traduse şi publi­cate în Franţa, S.U.A., Italia, Ungaria, Serbia şi Elveţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.