Noam Chomsky, unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi intelectuali din lume, va intra în dialog cu traducătorul Paul Gabriel Sandu, joi, de la ora 12.00, un eveniment online difuzat pe pagina de Facebook a editurii Curtea Veche Publishing despre cartea "Cum merge lumea".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezbaterea va dura aproximativ o oră şi va aborda teme importante pentru epoca tulbure în care trăim, de la rolul Statelor Unite în lume până la criza democraţiilor occidentale şi încălzirea climatică. Despre alegerile care urmează pe continentul american, despre noua ordine mondială, rolul intelectualilor şi „cancel culture”.

Cartea care stă la baza evenimentului, „Cum merge lumea”, recent apărută la Curtea Veche Publishing în traducerea lui Paul Gabriel Sandu, este o colaborare cu editorii David Barsamian şi Arthur Naiman, care pun în valoare într-un mod accesibil unui public larg discursul asumat, direct şi lucid al lui Noam Chomsky.

Potrivit editurii, lumea pe care ne-o înfăţişează Noam Chomsky făcând apel la o întreagă serie de documente istorice, unele desecretizate abia la începutul anilor ’90, este una în măsură să îl şocheze nu doar pe cititorul român, ci şi pe cel de pretutindeni.

„Una dintre temele centrale ale volumului, care joacă de multe ori rolul unui fir conducător al discuţiilor, este chestiunea politicii externe a Statelor Unite din ultimii cincizeci de ani, care a avut un impact covârşitor asupra realităţilor politice şi raporturilor de forţe din ziua de astăzi. Ordinea neo-liberală pe care SUA au impus-o, deseori prin apel la forţă - orchestrând crize, lovituri de stat sau de guvern, ori pur şi simplu invadând şi devastând ţări din Lumea a Treia aflate în zona lor de influenţă - este analizată pe larg în interviurile din acest volum, atât din perspectiva influenţei sale destabilizatoare la adresa democraţiei, cât şi prin prisma impactului ei asupra vieţii oamenilor de rând”, spun Diana Margărit şi Paul-Gabriel Sandu în prefaţa cărţii.

Volumul „Cum merge lumea” reeditează de fapt patru cărţi, dintre care primele trei - „Ce vrea, de fapt, Unchiul Sam?”, „Cei puţini şi prosperi, cei mulţi şi chinuiţi de griji”, „Secrete, minciuni şi democraţie” - au apărut, iniţial, în 1994; cea de-a patra carte, „Binele comun”, a apărut câţiva ani mai târziu, în 1998.

Reputatul filosof, activist politic, lingvist şi autor Avram Noam Chomsky s‑a născut la 7 decembrie 1928 în Philadelphia. Tatăl său, William, era un renumit cărturar evreu, iar în jurul vârstei de 20 de ani, Noam a locuit o vreme într‑un kibbutz. 

Tată a trei copii, Chomsky şi‑a pierdut soţia, Carol, în 2008, după aproape 60 de ani de căsătorie. Din 1955 a predat filosofie şi lingvistică - revoluţionând acest domeniu prin contribuţiile sale - la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a devenit profesor titular la vârsta de doar 32 de ani. În afara teoriilor sale lingvistice care au determinat o schimbare de paradigmă în acest domeniu (fiind supranumit de foarte mulţi „părintele lingvistice moderne”), este autorul a numeroase cărţi despre probleme politice, realizările sale fiind premiate de nenumărate ori (inclusiv cu treizeci şi şapte de titluri academice onorifice). Este de multă vreme cel mai citat autor în viaţă. Pe lista celor mai citaţi autori din toate timpurile se află pe poziţia a opta (după Marx, Lenin, Shakespeare, Aristotel, Biblia, Platon şi Freud).

Volumul „Cum merge lumea” de Noam Chomsky, David Barsamian şi Arthur Naiman se găseşte pe www.curteaveche.ro şi în librăriile din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.