Politologul Vladimir Tismăneanu va lansa cartea ”Teze si antiteze la Washington“, apărută la editura Curtea Veche Publishing, pe 3 iulie, la Banca Naţională a României, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O discuţie despre volum va avea loc marţi, de la ora 19.30, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov, în cadrul unei întâlniri cu Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan.

Noul volum ilustrează evoluţia politică a societăţii româneşti, autorul arătând că învăţăturile din trecutul recent al României sunt esenţiale, pentru că numai astfel poate fi dobândită o reprezentare clară şi lucidă a ceea ce a însemnat eşecul utopiei comuniste, potrivit editurii Curtea Veche Publishing.

”Teze si antiteze la Washington“ demonstrează că democraţia, mai ales în ţările în care a fost multă vreme absentă, are o nevoie absolută de adevăr, acesta putând fi obţinut prin rememorarea trecutului şi prin reflecţia continuă asupra lecţiilor sale.

”Orice carte a lui Vladimir Tismăneanu deschide noi răspântii ale cunoaşterii şi confirmă o vocaţie: aceea a binelui, a frumosului şi a adevărului. Volumul de faţă este ilustrarea strălucită a unui pariu existenţial, moral şi profesional, susţinut de autor pe parcursul câtorva decenii de luptă neobosită cu scleroza politică, socială şi ideologică. Caracterul polemic a multe dintre studii e dublat de o unică vocaţie a dialogului şi a comunicării. Iată doar câteva dintre elementele ce conferă scriiturii elegante şi profunde a lui Vladimir Tismăneanu caracterul de sărbătoare a spiritului şi a intelectului“, a spus Mircea Mihăieş.

Vladimir Tismăneanu este politolog, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland, din 1990.  A studiat sociologia şi şi-a susţinut în 1980 doctoratul în filozofie la Universitatea din Bucureşti cu o teză despre teoria critică a Şcolii de la Frankfurt. A părăsit România în septembrie 1981 şi a locuit un timp la Paris şi la Caracas.

Între 1982 şi 1990 a fost cercetător la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia. În anii 1985-1990 a predat ştiinţe politice la Universitatea Pennsylvania. În perioada martie-decembrie 2006 a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR. În 2007 a primit din partea Universităţii Maryland Distinguished International Service Award, iar Asociaţia Americană de Ştiinţe Politice i-a acordat certificatul pentru merite excepţionale în predarea ştiinţelor politice.

A publicat, printre altele : ”Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel ”(Free Press, 1992 şi 1993; Polirom, 1997 şi 2007); ”Fantasmele salvării. Democraţie, naţionalism şi mit în Europa postcomunistă” (Princeton University Press, 1998 şi 2009; Polirom, 1999); ”Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc ”(University of California Press, 2003; Polirom, 2005; în 2004, Premiul Barbara Jelavich din partea American Association for the Advancement of Slavic Studies, ca lucrare excepţională în domeniul istoriei Europei de Răsărit şi Centrale); ”The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century” (University of California Press, 2012).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.