Sculptorul Vlad Ciobanu, unul dintre cei mai valoroşi artişti contemporani, a murit la vârsta de 75 de ani, a anunţat Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut la 11 aprilie 1948, în comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, a absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Din anul 1990 a predat la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

De-a lungul timpului a primit numeroase premii: 1985 Premiul Concursului pentru Desen şi Sculptură | „Amici del Pomero”, Milano, Italia;  1999 Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Artă Ambientală; 1999 Medalia de aur „Dantesca”, Ravenna, Italia; 2005 Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru Sculptură.

A realizat o seamă de lucrări la simpozioane naţionale şi internaţionale: Hobiţa, Sălişte, Măgura, Bacău, Sighet, Ipoteşti, Negreşti (Oaş), Bor (Iugoslavia),Troian (Bulgaria), Usice (Serbia) ş.a. În 2004 a fost declarat cel mai bun sculptor român.

A avut numeroase expoziţii personale sau de grup în ţară, dar şi în străinătate: Olanda, Italia, Spania, Serbia, Bulgaria, Austria, Germania, Franţa.

Monumente importante semnate de Vlad Ciobanu se regasesc printre altele la: Alexandria - „Eroul Necunoscut”, Alba Iulia - „Regele Ferdinand” sau Oneşti - „Dimitrie Cantemir”.

Vlad Ciobanu a fost coordonator şi curator al Simpozionului Internaţional de Sculptură "Atelierele Brâncuşi" de la Târgu Jiu, ediţiile 2005, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. A scris numeroase articole, comunicări şi eseuri despre Brâncuşi în publicaţiile "Academica", "Brâncuşi", "Viaţa Românească", "România Literară", "Confesiuni" ş.a.

În anul 2021, cu ocazia Colocviilor Brâncuşi, Vlad Ciobanu a primit, la Târgu Jiu, Premiul "Restitutio. Brâncuşi" al Asociaţiei cultural-istorice Pleniceanu, premiu oferit anual celor care prin activitatea lor contribuie la popularizarea operelor şi personalităţii sculptorului naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.