Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, contestă public ”casarea concursului pentru postul de manager al Muzeului Ţăranului Român”, în urma căruia a fost declarat câştigător Vintilă Mihăilescu şi apreciază ca ”inexact şi ilegal” comunicatul Ministerului Culturii care motivează anularea rezultatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un mesaj publicat pe contul de Facebook, Vlad Alexandrescu reia tema concursului pentru şefia Muzeului Naţional al Ţăranului Român, anulat pe baza unei contestaţii formulate de directorul interimar Virgil Niţulescu, care priveşte expertiza pe care unul dintre membrii comisiei, arhitectul Şerban Sturdza, o are în privinţa ”instituţiei muzeale în cauză”: ”În chestiunea revoltătoare a casării concursului pentru postul de manager al Muzeului Ţăranului Român, câştigat de dl. Vintilă Mihăilescu, Ministerul Culturii a publicat un comunicat oficial, din care reţin: «În conformitate cu definirea competenţelor pe care trebuie sa le deţină membrii comisiei aşa cum sunt menţionate în caietul de sarcini, CV-ul membrului contestat din comisia de evaluare nu conţine aceste calificări». Fără să îl numească, comunicatul Ministerului Culturii se referă la arhitectul Şerban Sturdza, despre competenţele şi excelenţa căruia am scris în postarea mea din 17 mai”, a scris Vlad Alexandrescu, pe contul său de Facebook.

Fostul ministru al Culturii denunţă comunicatul ministerului ca fiind ”inexact şi ilegal” şi aminteşte că, potrivit OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, care reglementează concursurile de proiecte de management, ”caietul de sarcini se referă la obligaţiile la care trebuie să răspundă proiectul de management al candidaţilor, şi nu la profilul membrilor comisiei”. Membrii comisiei, precizează Vlad Alexandrescu, sunt, potrivit legii "experţi-evaluatori pe domenii, în funcţie de tipul instituţiei pentru care se organizează concursul de proiecte de management".

În acest context, fostul ministru contestă atât competenţa comisiei de contestaţii de a invalida ordinul Ministrului Culturii, ”odată ce el a fost aprobat de toate departamentele abilitate ale Ministerului Culturii, inclusiv de departamentul juridic, şi semnat de Ministrul Culturii”. Contest aşadar casarea concursului pentru postul de manager al Muzeului Ţăranului Român în urma căruia a fost declarat câştigător dl. Vintilă Mihăilescu”.

Ministerul Culturii a decis anularea concursului pentru conducerea MNŢR, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu, întrucat arhitectul Şerban Strudza, membru al comisiei, nu ar îndeplini condiţiile cerute de lege, se arată într-un răspuns al ministerului pentru agenţia de presă News.ro. Mai precis, lui Şerban Sturdza i s-a imputat faptul că nu are expertiză în domeniul de activitate al instituţiei muzeale în cauză.

Foştii directori ai Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), Virgil Niţulescu şi Vintilă Mihăilescu, au susţinut interviul pentru obţinerea unui mandat la conducerea instituţiei muzeale, după ce proiectele lor de management au fost notate cu 7,06, respectiv 7,43. ”În limita mandatului încredinţat, analizând argumentele prezentate în contestaţie, precum şi dispoziţiile legale incidente în speţă, Comisia de soluţionare a contestaţiilor, constituită prin ordin al ministrului Culturii a admis în parte contestaţia formulată de domnul Virgil Ştefan Niţulescu, candidat la concursul de proiecte de management pentru Muzeul Naţional al Ţăranului Român, înregistrată la Ministerul Culturii sub nr. 412/C.S.M.C./2016, reţinând faptul că domnul arhitect Şerban Sturdza, membru în Comisia de concurs constituită prin O.M.C. nr. 2224/31.03.2016, nu îndeplineşte condiţia prevăzută de art. 16  alin. (2) teza finală din O.U.G. nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv nu este specialist în domeniul de activitate al instituţiei muzeale în cauză”, se afirmă în răspunsul oficial, pentru News.ro, al Ministerului Culturii.

Comisia de contestaţii s-a pronunţat asupra unor chestiuni de procedură, nicidecum asupra calităţii profesionale a unuia dintre membrii juriului care a evaluat candidaturile pentru şefia Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a precizat, joi, Ministerul Culturii, după ce a decis anularea concursului câştigat de Vintilă Mihăilescu, admiţând contestaţia care stipulează că arhitectul Şerban Sturdza nu este specialist în domeniul ”instituţiei muzeale în cauză”.

Ministerul Culturii a explicat că nu a evaluat negativ capacitatea şi calitatea profesională a arhitectului Şerban Sturdza, cel a cărui expertiză în instituţiile muzeale de tipul Muzeului Naţional al Ţăranului Român a fost contestată în cadrul concursului anulat pentru şefia MNŢR.

Ministerul a precizat că membrii comisiilor de contestaţie sunt consilieri juridici din cadrul Ministerului Culturii.

Vintilă Mihăilescu, cel care câştigase concursul pentru şefia Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a comentat scurt decizia de invalidare a competiţiei, amintind că Sturdza este membru al Consiliului Ştiinţific al MNŢR, invitat chiar de cel care i-a contestat, acum, expertiza, directorul interimar Virgul Niţulescu. În replică, Virgil Niţulescu a precizat că în Consiliul Ştiinţific sunt invitaţi expres cei din ”afara specificului Muzeului, pentru că, pe domeniul nostru avem suficientă expertiză în muzeu”.

Despre Muzeul Ţăranului Român, fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a spus, în scrisoarea adresată membrilor Grupului pentru Dialog Social (GDS), după demiterea sa, că Virgil Niţulescu, ”actualmente inculpat într-un dosar penal instrumentat de DNA în legătură cu acordarea avizului de declasare pentru anexele Palatului Sutu din Bucuresti, pe vremea când era secretar general în Ministerul Culturii”, a pierdut concursul pentru un nou mandat, în faţa antropologului Vintilă

Mihăilescu.
Şerban Sturdza este una dintre cele mai calificate persoane să facă parte din comisia de concurs pentru postul de director general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, domeniul de activitate al muzeului fiind, ”prin excelenţă, unul interdisciplinar, care se înscrie în familia europeană a muzeelor de arte şi tradiţii populare”, a menţionat, marţi,  Vlad Alexandrescu, în mandatul căruia a fost organizat concursul pentru conducerea muzeului, câştigat de antropologul Vintilă Mihăilescu.

Vlad Alexandrescu şi-a menţinut tonul ferm în ceea ce priveşte evaluarea deciziei Ministerului Culturii de a anula concursul pentru conducerea Muzeului Naţional al Ţăranului Român ca fiind o greşeală: ”Consider că opinia comisiei de contestaţii a Ministerului Culturii, potrivit căreia Şerban Sturdza «nu este specialist în domeniul de activitate al instituţiei muzeale în cauză», este o gravă eroare”.

Virgil Niţulescu, fost director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, pe baza contestaţiei căruia a fost anulat concursul pentru conducerea muzeului, câştigat de Vintilă Mihăilescu, a primit un nou mandat de interimar, de 60 de zile, a declarat aceasta pentru News.ro.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.