Ziua Internaţională a Muzeelor a rămas cel mai important moment în care instituţiile muzeale din întreaga lume îşi celebrează, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor, în fiecare an, la 18 mai, existenţa. "Ne reinventăm şi muzeele României sprijină campania naţională de vaccinarea", a transmis, într-un mesaj pe Facebook, Virgil Niţulescu, manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Chiar dacă, în anul 2020, din cauza pandemiei, această sărbătoare mondială a avut loc foarte discret, acum, dovedim că avem, asemenea păsării Phoenix, capacitatea să ne revenim, să ne reinventăm, să recuperăm pagubele. Din fericire, pandemia a lăsat neatins patrimoniul pe care îl administrăm, dar a îndepărtat, fizic, o parte a publicului nostru. De asemenea, din nenorocire, câţiva dintre colegii noştri au murit răpuşi de covid sau au avut de suferit. În această zi, de 18 mai 2021, suntem cu gândul la ei, dar nu uităm că avem o misiune de îndeplinit în faţa întregii societăţi", a scris managerul MNTR.

Anul 2020 i-a obligat pe muzeografi să găsească modalităţi prin care să atragă publicul. 

"Am avut, de partea noastră, tehnologia, pe care am utilizat-o din plin, cu inventivitate şi, desigur, cunoscându-ne patrimoniul pe care îl administrăm. Am dovedit compasiune faţă de toţi cei loviţi de boală sau de lipsurile pe care aceasta le-a generat", a precizat Niţulescu. 

"Astăzi, muzeele României sprijină campania naţională de vaccinare şi fac eforturi considerabile pentru ajutorarea tuturor creatorilor a căror existenţă a fost grav fragilizată de efectele sociale ale pandemiei. Nu ne-a fost şi nu ne este uşor. Propriile noastre bugete au fost afectate şi multe dintre proiectele noastre au fost amânate, iar la altele a trebuit să renunţăm. Dar nu am renunţat la menirea noastră şi, cu siguranţă, asta vom face şi în viitor. În fapt, ne reinventăm, în fiecare an, şi protejăm patrimoniul cultural al României, pe care îl păzim de ameninţările la care este supus, în fiecare zi, îl recuperăm pentru societate, pentru cetăţenii României şi spre bucuria tuturor oamenilor", a mai scris acesta. 

Anul acesta, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a anunţat, după consultarea membrilor, că data de organizare a Nopţii Muzeelor este 12 iunie.

"Data iniţială ar fi trebuit să fie 15 mai 2021. Dat fiind contextul actual de maximă incertitudine şi de criză sanitară, este foarte complicat şi nerecomandabil ca această nouă ediţie să se poată organiza la data mai sus-menţionată", anunţă RNMR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.