Antropologul Vintilă Mihăilescu a declarat luni, pentru News.ro, că Europa se află, astăzi, în situaţia ingrată de a nu putea da un răspuns rapid terorismului care o ameninţă, oricare dintre cele două soluţii posibile - întărirea politicilor de integrare sau, din contra, închiderea frontierelor - fiind suicidară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Europa se află, în prezent, într-o situaţie inimaginabilă acum câteva decenii, fiind victima unor atrocităţi care se repetă cu o rapiditate din ce în ce mai mare, mai spune Vintilă Mihăilescu.

”Cred că, în prezent, Europa se află într-un (relativ) imprevizibil defazaj: construcţia sa internă urmează un model iluminist şi unipolar într-un context extern tot mai anti-iluminist şi multi-polar. Pe plan global, dar şi în interiorul său, Uniunea Europeană se vede astfel scindată între două tendinţe opuse şi nu a găsit o viziune politcă de natură să depăşească criza”, rezumă Vintilă Mihăilescu contextul european, în care teroriştii islamici au atacat, după masacrul de la Paris din noiembrie, capitala Belgiei, Bruxelles.

Conflictul dintre Occident şi Islamul radical, spune antropologul, ”se află la două niveluri: unul geopolitic, de profunzime şi cronic, şi unul de societate, vizibil şi acut, cu o relaţie mai ales electorală între ele”. 

În opinia lui Vintilă Mihăilescu natura conflictului dintre cele două ”lumi”  nu este religioasă.

”Nicio religie nu propovăduieşte crima, doar orice religie poate fi folosită pentru a legitima crima fidelilor săi fanatizaţi. A făcut-o, de-a lungul istoriei, atât creştinismul, cât şi islamismul, împotriva celor de altă religie, dar şi în interiorul lor (catolici şi protestanţi, şiiţi şi suniţi etc.). Iar această istorie pare să se repete, la altă scară şi cu mize globale şi nu doar regionale, în prezent”, mai spune antropologul.

Ce poate face, însă, mâine, Europa, pentru ca un atac similar celui de săptămâna trecută, de la aeroportul din Bruxelles, să nu mai fie posibil? În acest punct, Vintilă Mihăilescu face referire la vulnerabilitatea Occidentului, dată de capcana celor două soluţii radicale, la fel de nefuncţionale: ”De fapt, Europa nu ştie în prezent ce să facă, oricare dintre cele două soluţii extreme fiind suicidară. Şi este destul de probabil că vom rămîne prizonierii acestei stări de insecuritate şi incoerenţă încă vreo două decenii”.

Săptămâna trecută, organizaţia Stat Islamic a publicat un clip de propaganda în care susţine că atentatele de la Bruxelles au fost “doar un avertisment” şi că vor urma altele, mult mai sângeroase.

Ministrul belgian al Sănătăţii, Maggie de Block, a anunţat luni că bilanţul atentatelor care au zguduit săptămâna trecută Bruxelles-ul a fost reviziuit la 35 de morţi, inclusiv cei trei atacatori, după ce alţi patru pacienţi au decedat în îngrijirea medicilor, transmite Reuters.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.