Lucrările de restaurare la Vila Şipot de pe Domeniul Regal Peleş, al căror cost este estimat la peste o jumătate de million de euro, progresează, urmând ca reşedinţa să fie valorificată prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spaţiu multifuncţional pentru evenimente, spaţiu inspiraţional de lucru pentru tineri arhitecţi sau cu alte profesii creative.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vila Şipot a fost atelierul de lucru şi locuinţa arhitectului ceh al Casei Regale, Karel Liman, pe perioada activităţilor de proiectare a extinderilor şi amenajării Castelului Peleş, pe care l-a adus, la începutul secolului, la forma pe care o cunoaştem astăzi. Conform documentelor istorice, însuşi Regele Carol I făcea vizite dese la biroul de arhitectură pentru a supraveghea proiectarea şi punerea în operă a cerinţelor sale.

Clădirea este amplasată pe valea pârâului Peleş şi constituie, împreună cu calea de acces către Castelul Pelişor, latura de vest a domeniului de la Sinaia, lângă Economat.

Lucrările sunt realizate integral prin eforturile Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş.

Vila Şipot, cunoscută şi sub numele de „Casa Arhitecţilor”, parte a Domeniului Regal Peleş şi locul unde a luat naştere proiectul Castelului Peleş din Sinaia, progresează semnificativ în ceea ce priveşte lucrările de renovare şi consolidare demarate la jumătatea anului trecut. Una dintre cele mai speciale lucrări este reprezentată de finalizarea vitraliilor care portretizează arhitecţii Castelului Peleş, ce vor fi montate în viitoarea Galerie a Arhitecţilor Peleşului. Vitraliile reprezintă un element de o valoare arhitecturală aparte, asociat direct identităţii regalităţii române, iar restaurarea lor a fost o componentă extrem de importantă în cadrul procesului de consolidare a construcţiei, demarat la iniţiativa Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş.

După încheierea lucrărilor, programată pentru finalul acestui an, clădirea - monument va fi readusă în circuitul cultural şi turistic al României.

Printre obiectivele principale ale proiectului de restaurare se numără deschiderea, în cadrul Vilei Şipot, a Galeriei Arhitecţilor Peleşului, un spaţiu expoziţional unic, dedicat arhitecţilor care au construit şi dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, după viziunea Regelui Carol I, de la primele planuri ale Castelului Peleş, la întregul ansamblu arhitectural şi peisagistic existent astăzi.

Lucrările de restaurare ale Vilei Şipot, al căror cost este estimat la peste o jumătate de million de euro, sunt realizate integral prin eforturile Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş, cu autorizarea Ministerului Culturii, ele fiind finanţate în mod exclusiv cu fonduri şi suport logistic din partea sponsorilor privaţi.

„Prin reabilitarea Vilei Şipot şi reintegrarea acesteia în circuitul turistic, desfăşurăm cel mai mare efort de conservare, restaurare şi dezvoltare a patrimoniului istoric, arhitectural şi natural al Domeniului Regal Sinaia în ultimii 60 de ani. Dorim să adresăm o invitaţie deschisă tuturor celor care au înţeles importanţa pe care o are acest proiect pentru România – persoane sau companii – să contribuie cu donaţii sau sponsorizări, alăturându-se, astfel, eforturilor de protejare a patrimoniului arhitectural şi istoric al României. În egală măsură, le mulţumesc tuturor celor care au ales deja să ne fie parteneri în acest demers”, declară Ion Tucă, Director Executiv al Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş.

Partenerii principali care au făcut posibilă restaurarea Vilei Şipot până în acest moment sunt: Herlitz România, Veolia România, TIAB, Transgaz, Romgaz, Distribuţie Energie Electrică România, Romstal, Warga Enayati, Centrul Medical Unirea, Akzonobel, BAT România, DentalMed, Vial Numis, Steel Business Profiles, Impact Developer & Contractor, Fresh Air, Wienerberger, CEC Bank şi Banca Comercială Română – Partener Oficial 2023.

În cadrul proiectului de restaurare au fost finalizate lucrările de consolidare a construcţiei, dar şi lucrările de înlocuire a instalaţiilor sanitare termice şi electrice, precum şi de refacere a structurilor de rezistenţă ale spaţiul ce va fi destinat Galeriei Arhitecţilor Peleşului.

După modelul marilor monumente istorice ale lumii, Vila Şipot va putea fi valorificată ulterior prin deschiderea sa ca obiectiv turistic, spaţiu multifuncţional pentru evenimente, spaţiu inspiraţional de lucru pentru tineri arhitecţi sau cu alte profesii creative.

Toate lucrările de renovare sunt executate de specialişti autorizaţi de Ministerul Culturii pentru monumente istorice. Din echipa de specialişti coordonatori ai proiectui fac parte Ing. Mihai Biriş - proiectant Rezistenţă, Arh. Smaranda Baciu - Proiectant General, Arh. Matei Badea – Proiectant, Arh. Elena Iordache - Proiectant, Ing. Marilena Mălai - Diriginte şantier, Ing. constructor Cătălin Buliga, dar şi specialişti din cadrul UAU „Ion Mincu”, USAMV Bucureşti şi UTCB.

Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş este singura entitate non-guvernamentală şi non-profit creată cu misiunea de a proteja, conserva, restaura şi de a pune în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural, artistic şi peisagistic de pe Domeniul Regal Peleş, ca element - cheie al culturii, turismului şi identităţii României în lume. Revalorizând acest patrimoniu, APRP promovează, pe plan intern şi internaţional, cultura şi valorile istorice ale României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.