Casa „Atanasie Simu” din Sinaia, cunoscută drept Vila „Retezat”, proiectată de Karel Liman, arhitect-şef al Casei Regale a României între anii 1894 şi 1929, este scoasă la vânzare prin Artmark Historical Estate pornind de la 1,2 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Construită în 1911, în stilul Renaşterii germane, valoarea casei este estimată la 1,4 - 1,5 milioane de euro.

Imobilul are 16 camere şi 12 băi, pe un teren de 2.150 de metri pătraţi.

Arhitectul ceh Karel Liman, apropiat al regelui Carol I, a proiectat Castelul Pelişor şi holul de onoare al castelului Peleş. În slujba Casei Regale, pe lângă acestea, Liman a semnat proiecte precum Cuibul Prinţesei (1894), extinderea Palatului Cotroceni, casa prinţului Carol din Bucureşti, cabana Regelui Ferdinand din Lăpuşna, reamenajarea Castelului Bran, şi câteva clădiri în Sinaia: Vila Economat, Corpul de Gardă, Grajdurile Regale şi Vila Retezat.

După moartea arhitectului, casa a fost cumpărată de academicianul Anastasie Simu (1854-1935), doctor în ştiinţe politice şi administrative, mare iubitor de artă si colecţionar pasionat, primul român care a ridicat un muzeu particular, la Bucureşti, în 1910. Simu a donat statului român, în 1927, cele peste 1.200 de opere de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă adunate de-a lungul anilor. O parte din colecţie este expusă astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României, iar o alta în colecţia Simu de la Pinacoteca Bucureşti.

Faţada casei este preponderent din piatră, punctată cu bosaje de colţ şi decoraţiuni ceramice viu colorate. Interiorul este exuberant, remarcându-se bogăţia de decoraţii în lemn, tavanele casetate, pictate, şi în special vitraliile perfect conservate.

Vila este renovată şi funcţională, oferind în acest moment servicii de cazare în 8 camere, 2 apartamente şi 1 garsonieră.

Viitoarea destinaţie poate rămâne una comercială, de hotel sau pensiune sau poate deveni o reşedinţă personală permanentă ori de vacanţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.