Victor Spinei, vicepreşedinte al Academiei Române, una dintre cele mai autorizate voci ale medievisticii europene, a fost ales în data de 25 octombrie membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, acordarea înaltului titlu onorific constituie o nouă recunoaştere a unei temeinice cariere de istoric şi arheolog, concretizată într-o operă ştiinţifică impresionantă, care cuprinde sute de publicaţii ştiinţifice deosebit de valoroase: peste 250 de studii, articole şi recenzii, patru cursuri universitare, 70 de volume îngrijite sau coordonate, dintre care 14 monografii de sinteză şi volume publicate de prestigioase edituri din România şi din străinătate.

Născut în Basarabia, la Lozova-Lăpuşna (26 octombrie 1943), Victor Spinei a dezvoltat o bogată activitate didactică şi de cercetare la Iaşi, la Institutul de Istorie şi Arheologie „A.D. Xenopol“ şi la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“, unde este profesor din anul 1990.

În Laudatio prezentat cu prilejul alegerii ca membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, preşedintele acestui înalt for, a evocat nu numai parcursul ştiinţific şi didactic al acad. Victor Spinei, ci a dorit să evidenţieze atât originile sale basarabene, cât şi ataşamentul implicat faţă de spaţiul basarabean şi formarea unei elite istorice dincolo de Prut: "Este demnă de recunoştinţă susţinerea acordată de academicianul Victor Spinei tinerilor istorici basarabeni, plecaţi încă în anii ’90 ai secolului trecut pentru studii de licenţă şi de doctorat la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, unde activa în cadrul Facultăţii de Istorie, iar datorită îndrumărilor şi sfaturilor Domniei sale, aceştia au devenit istorici consacraţi în mediul ştiinţific românesc şi de peste hotare. Datorită eforturilor academicianului Victor Spinei, doctoranzii din Republica Moldova, pe care i-a îndrumat şi pregătit în ultimele decenii, s-au manifestat prin lucrări serioase, profunde şi înalt apreciate în mediul ştiinţific românesc şi cel european“.

Format în şcoala de la Iaşi, unde a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie (1966), Victor Spinei a obţinut doctoratul în ştiinţe istorice la Universitatea din Bucureşti, cu teza „Moldova în secolele XI-XIV“. A urmat stagii de documentare şi specializare în Austria, China, Franţa, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Spania, Suedia, URSS. A fost cercetător la Institutul de Istorie şi Arheologie „A.D. Xenopol“ din Iaşi (1966-1990). Din 1990 este cercetător la Institutul de Arheologie din Iaşi, pe care l-a condus în calitate de director în perioada 2003-2011, şi profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi.

A coordonat săpături arheologice şi a cercetat perioada de început a epocii medievale în spaţiul românesc şi cel sud-est european. La Filiala din Iaşi a Academiei Române coordonează colecţia internaţională „Florilegium magistrorum historiae archaeologiaeque Antiquitatis et Medii Aevi“, în care sunt publicate operele celor mai de seamă istorici medievişti din întreaga lume.

În cadrul Academiei Române, unde este vicepreşedinte începând cu anul 2015, reales în aprilie 2018, coordonează programul „Centenar“, în care două direcţii fundamentale sunt editarea seriei bilingve de tratate „Civilizaţia românească“ şi colecţiei „Basarabica“ şi extinderea reţelei de institute de cercetare ale Academiei Române din străinătate prin dezvoltarea activităţii institutelor de la Roma şi Veneţia şi deschiderea unor noi centre la Freiburg, Berlin, Viena, Paris, Madrid şi Istanbul.

În legătură cu acad. Victor Spinei s-a rostit nu o dată calificativul savant, evidenţiindu-se valenţele enciclopedice ale personalităţii sale, dublate de o consecventă energie creatoare.

Recunoaşterea profesională şi didactică i-a adus numeroase premii şi distincţii: premiul „Nicolae Iorga“ al Academiei Române (1982), alegerea ca membru corespondent al Academiei Române (2001) şi membru titular (2015), Doctor Honoris Causa al Universităţii de Stat din Moldova (2012) şi al Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi (2017), Profesor Emeritus al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

În semn de înaltă apreciere Preşedinţia României i-a conferit Ordinul „Steaua României“ în grad de Cavaler.

Alegerea acad. Victor Spinei ca membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei este nu numai o nouă certificare a activităţii sale ştiinţifice şi de cercetare, ci şi un gest simbolic, menit să consolideze relaţiile dintre Academia Română şi Academia de la Chişinău.

Pe 27 martie 2018, dată aleasă tot în mod simbolic, a fost semnat actul prin care Academia Română înfiinţa la Chişinău cea de-a patra filială a sa, alături de cele de la Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.