Actorul Victor Rebengiuc a declarat pentru News.ro că în această perioadă - care pentru el nu reprezintă o problemă - urmăreşte online spectacole de teatru şi este de părere că regizorii ar putea să realizeze cu această ocazie că e nevoie să planifice şi felul în care montările lor sunt filmate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru actorul în vârstă de 87 de ani, pandemia şi perioada de izolare nu reprezintă o problemă. Are diverse activităţi, între care vizionarea de spectacole online.

„Nu reprezintă o problemă această perioadă. Am altele pe cap. Mai citesc, mai fac câte o chestie nouă, nu stau spânzurat în casă. Mai merg la policlinică. Nu sunt impacientat de perioada asta de stare urgenţă. Nu mă supăr că stau în casă. Îmi place”, a declarat el pentru News.ro. „Fiecare îşi petrece timpul cum poate şi cu ce îl interesează”.

Între altele, a fost interesat zilele acestea de spectacolele de teatru difuzate online de diverse instituţii.

„Am urmărit ce a fost postat”, a povestit el. „Cele mai multe sunt documente de arhivă, nu sunt filmări ale spectacolelor pe care să le vezi ca spectacol. Nu poţi să tragi niciun fel de concluzie, să spui «ce mare spectacol sau ce spectacol prost». E un document. Teatrele trebuie să aibă o spectacolotecă, să zicem, în care să existe spectacolele care au fost jucate de-a lungul timpului”.

Rebengiuc are şi o concluzie în urma vizionărilor: „Regizorii ar putea să tragă această învăţătură: să facă chiar un scenariu de filmare a spectacolelor lor, ca ea să fie compatibilă cu spectacolul. Poate învăţământul ăsta o să îl tragă regizorii care se văd trădaţi în momentul în care îşi văd spectacolele filmate aşa cum au fost filmate”.

Născut pe 10 februarie 1933, Victor Rebengiuc a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa profesorilor Aura Buzescu şi Beate Fredanov, promoţia 1956. Este actor de teatru şi film.

A interpretat mai mult de 50 de personaje la Teatrul Bulandra şi la Teatrul Naţional şi alte peste 30 de roluri în teatre din ţară. A colaborat cu regizori ca Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Cojar, Vlad Mugur şi Yuri Kordonsky, dar şi cu Cristi Puiu, Călin Peter Netzer, Radu Muntean şi Radu Jude.

Filmografia lui înseamnă peste 70 de roluri, iar printre cele mai importante se numără Apostol Bologa, în „Pădurea spânzuraţilor” (1965), Tănase Scatiu, în 1976, Ştefan Tipătescu, în „O scrisoare pierdută” (1977), Pampon, în „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), Ilie Moromete, în „Moromeţii” (1987), primarul satului, în „Balanţa” (1992), Ion, în „Medalia de onoare” (2009), pentru care a primit mai multe premii internaţionale, şi Stan Paraschiv, în „Aferim!” (2015). Recent, a jucat în „Octav” (2017), de Serge Celebidache, şi „Charleston” (2017), de Andrei Creţulescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.