Veronique Cayla, care s-a retras recent din conducerea postului public cultural Arte France, a fost aleasă preşedinte al Academiei César, care acordă anual premiile pentru realizările din cinematografia franceză, iar regizorul Éric Toledano, cunoscut pentru „Intouchables” şi „Hors norms” şi membru al sindicatului ARP, a fost votat pentru funcţia de vicepreşedinte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cayla şi Toledano au fost aleşi de noul comitet administrativ al Academiei - alcătuit din 42 de reprezentanţi ai 21 de sectoare ale industriei de film - pentru un mandat de doi ani. Astfel, paritatea de gen a fost îndeplinită.

Din noul comitet administrativ fac parte actorii Marina Fois şi Antoine Reinartz, regizorii Pascale Ferran şi Cédric Klapisch, scenariştii Olivier Gorce şi Julier Peyr, şi producătorii Alain Attal şi Marie-Ange Luciani.

Producătoarea Margaret Menegov a fost numită preşedinte interimar al organizaţiei chiar înainte de ceremonia César de anul acesta, care a avut loc în februarie, după o revoltă a majorităţii reprezentanţilor industriei care a dus la demisia preşedintelui Alain Terzian şi a consiliului de guvernatori.

Academia César a promis o reformă atât în ceea ce priveşte modelul de operare, cât şi conducerea.

Patru sute de cineaşti, între care actorii Omar Sy şi Lea Seydoux şi regizorul Jacques Audiard, au semnat o petiţie prin care cereau revizuirea organizaţiei şi au susţinut că alte entităţi de film, precum BAFTA şi EFA, sunt „mai democrate” pentru că membrii organizaţiilor îşi pot alege consiliul director, între altele.

„Amândoi am ascultat şi înţeles cererile voastre cu privire la paritate, transparenţă şi democraţie”, a spus Cayla, care a condus aproximativ zece ani Arte France şi înainte a fost preşedinte al Centrului Naţional al Cinematografiei şi director al Festivalului de la Cannes, citează Variety.

Toledano a transmis: „Responsabilitatea noastră este să aduce înapoi ceva calm şi linişte după un lung moment în care cuvântul César era asociat cuvântului controversă. César este, înainte de orice, un omagiu adus talentului, o prezentare şi o sărbătoare a cinema-ului”.

Data la care va avea loc anul viitor ceremonia de decernare a premiilor César nu a fost încă anunţată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.