Verdictul în procesul celor doi jurnalişti Reuters, judecaţi pentru că ar fi încălcat "legea secretelor de stat" din Myanmar, prevăzut iniţial luni, a fost amânat pentru 3 septembrie, a anunţat justiţia birmaneză, invocând starea de sănătate a judecătorului care se ocupă de caz, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Judecătorul Ye Lwin este bolnav şi spitalizat din 24 august. Din această cauză verdictul va fi dat pe 3 septembrie", a indicat magistratul Khin Maung Maung în timpul audienţei. 

Wa Lone, 32 de ani, şi Kyaw Soe Oo, 28 de ani, aflaţi în detenţie preventivă din decembrie, riscă să fie condamnaţi la 14 ani de închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi. 

"Contează puţin ceea ce se va decide în privinţa noastră, nu ne temem", a reacţionat Wa Lone înainte de a urca în maşina Poliţiei care i-a condus pe jurnalişti la închisoarea din Insein, în nord-vestul Yangon. "Adevărul este de partea noastră şi nu am făcut nimic rău", a adăugat el. 

Autorităţile din Myanmar îi acuză că au deţinut documente confidenţiale legate de operaţiunile forţelor de securitate din statul Rakhine, o regiune situată în nord-vestul ţării, teatrul dramei populaţiei rohingya. 

Reporterii anchetau un masacru al membrilor minorităţii musulmane din satul Inn Dinn. La câteva zile după arestarea lor, armata a recunoscut că soldaţii şi sătenii budişti au ucis cu sânge rece captivi rohingya pe 2 septembrie 2017. Şapte militari au fost condamnaţi la 10 ani de închisoare pentru acest masacru. 

Unul dintre avocaţii reporterilor, Khin Maung Zaw, se întreabă dacă decizia de a amâna verdictul nu este politică în timp ce Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se reuneşte marţi pentru a discuta situaţia din Myanmar.  

"Autorităţile au vrut poate să evite ca o condamnare, care ar fi fost percepută de ONU ca un  nou recul democratic în ţară, să aibă loc înaintea reuniunii Consiliului de Securitate", a explicat pentru AFP Khin Maung Zaw.

O eventuală condamnare riscă în orice caz să afecteze imaginea deja alterată de Aung San Suu Kyi. Premiată cu Nobel pentru Pace în 1991, şefa Guvernului din 2016 este foarte criticată pentru neimplicarea în gestionarea crizei Rohingya şi pentru tăcerea ei în ceea ce priveşte rolul armatei. 

În 2017, peste 700.000 de Rohingya au fugit în Bangladesh, după violenţele comise de forţe armate birmane şi ale miliţiilor budiste, o represiune calificată de ONU drept "epurare etnică". 

Wa Lone şi Kyaw Soe Oo au fost arestaţi pe 12 decembrie după ce au fost invitaţi să se întâlnească cu poliţişti în timpul unei cine. 

Cei doi jurnalişti afirmă că poliţia le-a întins o capcană, punându-i să predea documente compromiţătoare chiar înainte de arestare. Şi, în cursul uneia dintre audierile preliminare, un poliţist a confirmat ipoteza. 

Procesul a fost marcat de numeroase apeluri ale comunităţii internaţionale la eliberarea lor şi la apărarea libertăţii presei care rămâne foarte ameninţată în ţară. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.