„America”, vasul de toaletă din aur de 18 carate realizat de italianul Maurizio Cattelan, va fi racordat, în toamnă, pentru uz public în Palatul Blenheim din Marea Britanie,casa unde s-a născut Winston Churchill.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instalaţia inaugurată în 2016 a fost, în ianuarie 2018, subiectul unei controverse, când Casa Albă a vrut să împrumute de la Muzeul Guggenheim un tablou de Van Gogh, iar instituţia newyorkeză a propus să dea vasul de toaletă al artistului iconoclast Maurizio Cattelan.

Între 12 septembrie şi 27 octombrie, vasul va fi racordat într-o încăpere a Palatului Blenheim din Oxford, în apropierea camerei în care s-a născut Winston Churchill. 

Vizitatorii îl vor putea admira şi folosi, scrie The Guardian. Aceasta va fi o nouă experienţă pentru familia Marlborough, care trăieşte aici de peste 300 de ani.

„Deşi m-am născut cu o lingură din argint în gură, nu mi-am făcut niciodată nevoile într-o toaletă din aur, aşa că abia aştept”, a spus Edward Spencer-Churchill, fratele vitreg al Ducelui de Marlborough şi fondator al Blenheim Art Foundation. „Va fi o toaletă instalată, funcţională, utilizabilă”.

Paza va fi, de asemenea, sporită, a mai spus Spencer-Churchill, însă nu au fost puse la punct detaliile privind vizitarea şi utilizarea vasului.

Cattelan a realizat lucrarea înainte ca Donald Trump să preia conducerea la Casa Albă. Lucrarea „America” a fost prezentată la Muzeul Guggenheim din New York în 2016. La momentul inaugurării, vizitatorii au stat două ore la coadă pentru  o vedea.

Aproximativ 100.000 de persoane au vizitat instalaţia.

Vasul de toaletă va fi parte dintr-o expoziţie mai mare dedicată lui Cattelan la Palatul Blenheim, după ce acesta a găzduit expoziţii Ai Weiwei, Lawrence Weiner, Michelangelo Pistoletto, Jenny Holzer şi Yves Klein.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.