Lucrarea "Game Changer" a artistului stradal Banksy, oferită unui spital din Southampton în mai 2020, a fost vândută marţi, la Christie's Londra cu 14,4 milioane de lire sterline, anunţă BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bani obţinuţi în urma vânzării vor fi direcţionaţi către NHS - serviciul public de sănătate britanic. 

Ştirea iniţială. Artistul stradal Banksy speră să strângă mai multe milioane de lire sterline pentru serviciul public de sănătate britanic, pus la încercare de pandemia de coronavirus, prin vânzarea unui tablou care omagiază cadrele medicale. 

Această operă în negru şi alb intitulată "Game Changer" reprezintă un băieţel care, după ce a aruncat la gunoi figurinele cu Batman şi Superman, se joacă cu o păpuşă infirmieră care poartă mască şi pelerină. 

Iniţial, Banksy l-a donat Spitalului din Southampton (sudul Angliei), în mai 2020, în timpul primului val al pandemiei de Covid-19. Pusă în vânzare marţi de Christie's, pânza este estimată între 2,5 şi 3,5 milioane de lire sterline. O reproducere a lucrării va rămâne în spital. 

În aceşti ultimi ani, artistul contemporan enigmatic din Bristol ţine în suspans piaţa de artă contemporană prin cauzele sale provocatoare (migranţi, opoziţia pentru Brexit, denunţarea islamiştilor). Autodistrugerea parţială şi provocatoare a unei pânze în octombrie 2018, imediat după achiziţionarea la Sotheby's Londra de o colecţionară pentru mai mult de un milion de euro, a fost o lovitură planetară. 

Anul următor, el a vândut la licitaţie pentru 11,1 milioane de euro, un record pentru operele sale, o pânză intitulată "Devolved Parliament", care reprezenta cimpanzei în Camera Comunelor. 

Pentru Christie's, "Game Changer" constituie un "omagiu personal adus celor care continuă să schimbe cursul pandemiei". 

Instituţie apreciată de britanici, serviciul public gratuit a suferit măsuri semnificative economice în ultimul deceniu, înainte de a intra în criza cauzată de Covid-19, care a produs 126.000 de morţi în Marea Britanie, cel mai grav bilanţ din Europa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.