Mega-racheta misiunii Artemis 1 către Lună a decolat. NASA a anunţat că Orion, capsula care nu are nici un astronaut la bord, se află acum pe orbită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directoarea de lansare a NASA Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, a declarat la scurt timp după lansarea rachetei că este un „moment istoric”: „În numele tuturor bărbaţilor şi femeilor din marea noastră naţiune care au contribuit la realizarea proiectului pentru a face această zi posibilă, dar şi pentru generaţia Artemis, aceasta este pentru tine”. 

Artemis 1 se află acum pe orbita Pământului. Racheta SLS a ajuns la oprirea motorului principal (MECO) în cronologia misiunii. Motoarele RS-25 s-au oprit şi etapa centrală s-a separat.

Artemis 1 se deplasa, imediat după decolare, cu mai mult de 5.000 de mile pe oră, cu toate motoarele la turaţie maximă.

La puţin peste 7 minute de la decolare, Artemis 1 călătorea cu mai mult de 12.000 de mile pe oră.

Pentru prima dată, racheta Nasa SLS şi Nasa Orion zboară împreună.

Artemis I începe un nou capitol în explorarea lunară umană.

La cinci minute de la decolare, NASA a numit ascensiunea rachetei „cea mai puternică din lume”.

„Motoarele sunt în stare bună”, a adăugat agenţia. 

După două încercări eşuate în această vară, NASA urma să lanseze noua sa mega-rachetă către Lună în această vară pentru misiunea Artemis 1.

La cincizeci de ani de la ultima misiune a programului Apollo, misiunea Artemis 1 nu va avea astronauţi la bord. 

Scopul principal al lui Artemis 1 este de a testa scutul termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată. La întoarcerea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40.000 km/h şi la o temperatură la jumătate mai caldă decât cea a suprafeţei Soarelui.

În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.

Iniţial NASA a contat pe o primă lansare în 2017 pentru SLS şi va investit până la sfârşitul lui 2025 peste 90 de miliarde de dolari în noul său program lunar, potrivit unui audit public.

Numele Artemis a fost ales după o figură feminină, sora geamănă a zeului grec Apollo - ca răspuns la programul Apollo care a trimis pe suprafaţa lunară doar bărbaţi, între 1969 şi 1972.

După această primă misiune, Aremis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe Lună, fără a ateriza acolo. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme. NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an.

Scopul: să stabilească o prezenţă umană de durată pe Lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă.

Construirea rachetei a beneficiat de un buget uriaş - 4,1 miliarde de dolari pe lansare, conform unui audit public. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.