Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea, în vârstă de 89 de ani, a încetat din viaţă. Leontin Iuhas, fiul Doinei Cornea, spune că mama sa a plecat aşa cum venit - în luna mai. Într-o declaraţie transmisă News.ro, fiul Doinei Cornea afirmă că toţi cei care au iubit-o pe mama sa sunt binevenţi la funeralii, precizând că "va fi o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE: Doina Cornea - vocea care a criticat regimul comunist
CITEȘTE ȘI Ana Blandiana, între cei care i-au adus un omagiu Doinei Cornea: Reuşea cu simplitate să răstoarne regulile viciate ale mentalului colectiv
CITEȘTE ȘI Stelian Tănase: Să nu renunţi la adevărurile tale mi se pare că este lecţia esenţială predată de Doina Cornea

UPDATE - Fiul Doinei Cornea: Aşa cum a venit a şi plecat - în luna mai

Leontin Iuhas a declarat pentru News.ro că Doina Cornea a murit vineri dimineaţă, în locuinţa sa din Cluj-Napoca.

"Doina Cornea. Aşa cum a venit a şi plecat. În luna mai. După o viaţă plină de încercări a pornit spre marea Încercare. A pornit spre o lume mai bună, a păşit pe un tărâm lipsit de ură şi răutăţi. Dumnezeu să o ţină aproape de El! Atunci când voi şti voi anunţa programul de înmormântare. Toţi aceia care au iubit-o, şi doar aceia, sunt bineveniţi. Va fi o slujbă de Înviere, şi nu o tribună politică", arată Leontin Iuhas, într-o declaraţie pentru News.ro.

Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 în Braşov. Ea a fost publicist, traducător, profesor. 

În perioada regimului comunist, a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

Doina Cornea a fost asistent universitar la catedra de limba franceză a Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

În 1980, a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin reţele de prieteni), "Încercarea labirintului", urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note şi prefeţe. În perioada 1982 - 1989, Doina Cornea a difuzat 31 de texte şi proteste prin radio "Europa Liberă". În 1983, ea a fost concediată de la universitate şi supusă unor anchete, interogatorii, bătăi. 

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Braşov care au protestat la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestaţi pentru cinci săptămâni, în noiembrie-decembrie 1987.

În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată Papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, Doina Cornea a solicitat împreună cu alţi cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.

Apoi, ea a fost urmărită permanent până la 21 decembrie 1989. 

După 22 decembrie 1989, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organism din care şi-a dat demisia la 23 ianuarie 1990, din cauza transformării FSN în partid politic. 

A fondat Forumul Democrat Antitotalitar din România (6 august 1990, la Cluj), ca o primă mişcare de unificare a opoziţiei democrate, din care s-a format mai târziu Convenţia Democrată din România (CDR). A fost membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Fundaţiei Culturale Memoria. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.