Angajaţi ai Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ Constanţa acuză conducerea instituţiei într-un memoriu adresat ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, de umilinţe, certuri, abuzuri sexuale, jigniri şi de creearea unui mediu toxic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit mesajului transmis News.ro, "mai mulţi dintre foştii angajaţi sau colaboratori ai instituţiei susţin cele semnalate de noi, prin dovezi, unele fiind depuse la comisia corpului de control care a fost prezentă în instituţie pentru două zile, respectiv pe 18 şi 19 august. Printre semnatarii memoriului se află şi domnul Ştefan Răuţ, cel care a fost bătut de către domnul Horaţiu Cherecheş în pauza unui spectacol pe motiv că a intrat cu masca în scenă. În acest sens, domnul Ştefan Răuţ a făcut plângere la Poliţie, unde s-a întocmit un dosar penal pe numele coregrafului Horaţiu Cherecheş".

Semnatarii acestui memoriu precizează şi că managerul Daniela Vlădescu şi şefa direcţiei de balet din cadrul instituţiei, Monica Cherecheş, cosmetizează situaţia din instituţie.

"Nu ne mai este frică nici măcar de ameninţările domnului Cherecheş, care de fiecare dată când nu reuşea să rezolve ceva cu ameninţările, ne aducea aminte că fratele dumnealui lucrează la Ministerul Culturii şi că el poate să facă orice şi să rezolve ce vor ei. Probabil de aceea doamna Daniela Vlădescu îl protejează şi la ora actuală, folosindu-se de influenţele fratelui. Aşa cum este relatat şi în memoriu, mai multe colege au trecut prin situaţii umilitoare, ce cu greu pot fi descrise în cuvinte. Vorbim despre fapte cu caracter penal, traumatizante. Una dintre colege, V. E., ani de zile, a fost ameninţată de domnul Horaţiu Cherecheş că va fi dată afară cu ajutorul avocatului Puiu Haşoti. Zilnic o ameninţa, iar colegii ieşiti la pensie O.G, M.S pot confirma acest fapt. „Dacă nu făceai ca ei, erai clar împotriva lor!“, sunt declaraţii ale unor persoane care au fost determinate să plece din teatru, pentru că nu le mai era dat să danseze".

Angajaţii acuză şi faptul că managerul "creşte câini şi pisici" în clădirea teatrului. "Canapelele din foaierul teatrului sunt pline de urină de animale, iar când nu dansăm în timpul unui spectacol, noi stăm pe acele canapele, ne schimbăm pe acele canapele pline de urină. Aveţi poze cu excremente de animale pe care nu s-a grăbit nimeni să le cureţe".

"Balerinii îşi desfăşoară activitatea printre gândaci şi şoareci", conform angajaţilor

Tototdată, ei spun că "balerinii îşi desfăşoară activitatea cu buna ştiinţă a doamnei manager Daniela Vlădescu la fosta baie comunală, printre gândaci şi şoareci, unde în podul clădirii sunt porumbei. Atunci când se încălzeşte, mirosul degajat este greu de suportat! Dacă ar veni un control de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nu ne-ar da voie să funcţionăm în acea clădire, pentru că nu există două ieşiri, aşa cum prevede Legea. În cazul unui incendiu, ardem acolo ca şobolanii".

Conform acestora, "domnul Horaţiu Cherecheş figurează în organigrama instituţiei ca solist Balet, nicidecum ca maestru de Balet, funcţie pentru care nu a dat concurs şi pe care o ocupă datorită soţiei sale. Domnul Cherecheş nu a mai intrat într-un spectacol de aproximativ 5 ani, dar în tot acest timp şi-a asumat rolul de şef al nostru. Toate acestea cu buna-ştiinţă a doamnei manager Daniela Vlădescu".

State de plată cu denumirea "Teatrul Fantasio"

În mesaj este subliniat şi fatul că de mai mulţi ani instituţia semnează state de plată cu denumirea "Teatrul Fantasio", deşi aceasta este deţinută de Fundaţia Fantasio. 

"Ani de zile, în turneul pe care instituţia îl efectuează în Germania, s-au semnat state de plată sub denumirea de „Teatrul Fantasio“, cu toate ca această denumire este deţinută de Fundaţia Fantasio. Până şi pe afişele din Germania apare Teatrul Fantasio, şi aici ne referim până la ultimul turneu din 2019. S-au semnat state de plată cu sume pe care nu le-am luat niciodată, sume despre care doamna Monica Cherecheş ne spunea că sunt impozitele impresarului în Germania.
În anul 2018, unul dintre angajaţii V.G. de la departamentul tehnic a avut curajul să îi confrunte pe şotii Cherecheş, pe motiv că ştia de mărirea diurnei, iar nouă ne era dată o sumă mult mai mică. Acel coleg, când a ajuns în ţară, a fost băgat în şedinţă, pentru că a avut curajul să atragă atenţia şi celorlalţi angajaţi în privinţa diurnei, şi s-a încercat destituirea lui. Sunt mai mulţi solişti de balet care au plecat la presiunile soţilor Cherecheş, şi care au crezut că dacă ajung să discute şi să îi spună doamnei manager Daniela Vlădescu despre situaţia din Balet şi cu ce s-au confruntat, vor rezolva ceva. Nu s-a rezolvat niciodată nimic. Doamna Daniela Vlădescu a muşamalizat totul de fiecare dată".

Angajaţii Teatrului speră ca ministrul Culturii să găsească o soluţie la problemele lor. "În acest sens, aşteptăm o soluţie favorabilă şi optimă pentru buna desfăşurare a activităţii din TNOB, soluţie pe care sperăm să o ia domnul ministru Bogdan Gheorghiu! Suntem o mână de oameni, artişti, care caută normalitate", au transmis ei. 

Balerine şi balerini de la TNOD acuză un coregraf de agresiune fizică şi hărţuire sexuală. Problemele ar fi început de când a venit la conducerea Baletului soţia coregrafului. Acuzaţiile sunt la adresa lui Horaţiu Cherecheş.

Agresiuni fizice

Unele balerine  de la TNOD din Constanţa ar fi fost agresate fizic. Petronela Serea se consideră una dintre victimele coregrafului. "După ce i-am refuzat avansurile, la câteva săptămâni mi-a spus să ies din sala lui de balet. M-a luat de mână şi m-a azvârlit afară, m-a împins de piept. Atunci m-am speriat şi am făcut trei plângeri de atunci", a declarat ea la un post local. 

O dansatoare venită din Franţa ar fi fost de asemenea agresată. Ana Van Hallen a declarat: "După ce nu am cedat la avansurile lui, nu am mai avut niciun rol. "Dacă nu erai atât de grasă, aş fi putut să te pun în costum şi să dansezi", i-ar fi spus coregraful.

Balerinul Ştefan Răuţ l-a acuzat pe coregraf şi de lovire: "M-am trezit lovit, izbit cu spatele de masa de machiaj. Motivul fiind că i-am stricat spectacolul pentru că am purtat masca sanitară".

Reprezentanţii conducerii nu au putut fi contactaţi până la ora transmiterii ştirii, dar managerul Daniela Vlădescu a declarat la un post local că "foarte multe acuzaţii sunt nefondate, grupul care face aceste acuzaţii sunt balerini ieşiţi din uz şi care îşi doresc să îşi câştige existenţa stând acasă. N-au fost date sancţiuni, pentru că nu a fost cazul". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.