Scriitori, traducători, jurnalişti, oameni din toate categoriile socio-profesionale sunt expuşi unei grave derive totalitare a unui regim care aminteşte (într-o paralelă tristă pentru scriitorii noştri din generaţiile mai vârstnice) de regimul de tip stalinist instalat în România şi în Estul Europei după Al Doilea Război Mondial. Uniunea Scriitorilor din România îşi manifestă solidaritatea faţă de cei care apără valorile democraţiei în Belarus, se arată într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Scene inimaginabile au devenit curente în viaţa cotidiană a colegilor noştri din Belarus. În timp ce numele laureatei Nobel Svetlana Alexievici nu mai poate fi menţionat în şcoli, oameni care citeau în transportul în comun cărţi de Nil S. Hilevič, Yakub Kolas, Uładzimir Karatkievič au fost acuzaţi că au participat la „o acţiune de protest neautorizată“, transmite Uniunea.

European Writers’ Council (EWC) şi The European Council of Literary Translators’ Associations (CEATL), organizaţii din care Uniunea Scriitorilor din România face parte, au avertizat, alături de European Federation of Journalists (EFJ), asupra situaţiei tot mai dramatice a scriitorilor, traducătorilor şi jurnaliştilor din Belarus, în contextul în care, din august 2020, peste 40.000 de cetăţeni din Belarus au fost arestaţi. Recent, PEN Belarus a fost închis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.