UNESCO a retras pentru prima dată în istoria sa de pe lista patrimoniului cultural intangibil un element - Carnavalul belgian din Aalst din cauza reprezentărilor sale rasiste şi antisemite recurente, potrivit unui comunicat al agenţie din cadrul ONU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Carnavalul din Aalst, organizat în regiunea Flandra, a fost iniţial adăugat în lista patrimoniului cultural intangibil al umanităţii, în 2010. Însă prezenţa unui car alegoric la ediţia din acest an, care a inclus marionete supradimensionate, cu nasuri coroiate şi aşezate pe saci de bani, o reprezentare stereotipă a evreilor ortodocşi, a atras furia celor 40.000 de membri ai comunităţii evreieşti din Belgia. 

UNESCO afirmă în comunicatul transmis vineri că prin această decizie îşi apără "principiile sale fondatoare de demnitate, egalitate şi respect reciproc între oameni" şi "condamnă toate formele de rasism, antisemitism şi xenofobie". 

Congresul Evreiesc Mondial (World Jewish Congress - WJC) a salutat decizia UNESCO. "Nu există loc pentru un astfel de simbolism al urii în secolul al XXI-lea", a comentat Ronald S. Lauder, preşedintele WJC.

"Cetăţenii din Aalst au primit acuzaţii grave", a afirmat primarul oraşului Christoph D’Haese, citat de agenţia Belga. "Nu suntem nici antisemiţi, nici rasişti. Toţi cei care susţin acest lucru acţionează sunt de rea credinţă. Aalst va rămâne întotdeauna capitala glumelor şi a satirei", scrie The Guardian. 

Carnavalul din Aalst atrage mii de participanţi anual, pe durata celor trei zile care preced Miercurea Cenuşii, o sărbătoare catolică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.