Un număr de 26 de scriitori, recunoscuţi la nivel mondial, au semnat o colecţie de texte despre ocuparea Teritoriilor palestiniene de către Israel la 50 de ani de la începutul conflictului, iar încasările din vânzarea cărţii vor reveni unui ONG detestat de guvernul lui Benjamin Netanyahu, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Un Royaume d'olives et de cendres" reuneşte 26 de scriitori, printre care un laureat Nobel - Mario Vargas llosa, un laureat cu trei premii Pulitzer - Geraldine Brooks, şi americanul Dave Eggers, irlandezul Colm Toibin sau scriitoarea franceză Maylis de Kerangal.

Editorii acestei colecţii, cuplul Michael Chabon/ Ayelet Waldman, de origine evreiască amândoi, înţeleg să lupte prin literatură cu indiferenţa generalizată care s-a instalat cu privire la acest conflict de o jumătate de secol şi să expună consecinţele concrete despre ocupaţia asupra israelienilor şi asupra palestinienilor. 

”Credem că trebuie să găsim un mijloc de a atrage atenţia oamenilor, sau o parte dintre ei”, a spus Michael Chabon, câştigător al premiului Pulitzer 2001 pentru "The Amazing Adventures of Kavalier & Clay".

Colecţia de 26 de texte a fost lansată la 50 de ani de la Războiul de Şase Zile, care a marcat debutul ocupaţiei Teritoriilor palestiniene de către statul evreu. 

Autorii care au contribuit la ”Un Royaume d'olives et de cendres", publicat în engleză, arabă, ebraică, franceză, spaniolă şi italiană, au călătorit în Israel în ultimii doi ani pentru a fi la curent cu realităţile despre ocupaţie. 

Cel care va beneficia financiar în urma vânzărilor cărţii va fi ONG-ul israelian Breaking the Silence, care oferă soldaţilor israelini, sub anonimat, o platformă pentur a-şi povesti experienţele şi unde pot denunţa acţiunile condamnabile ale armatei în teritoriile palestiniene ocupate. 

Breaking the Silence este considerat unul dintre organizaţiile de dreapta, care se opune acţiunilor guvernului. O mare parte a dreptei acuză ONG-ul de trădarea cauzei Israelului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.