Al patrulea şi ultimul volum din "Histoire de la sexualité/ Istoria sexualităţii", niciodată publicat în timpul vieţii lui Michel Foucault, a apărut vineri la Gallimard, după 34 de ani de la moartea filosofului, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intitulat "Les aveux de la chair", acest volum, publicat ca şi precedentul la Gallimard, închide monumentala "Histoire de la sexualité" din care primul volum a fost publicat în 1976. Lucrarea apare într-un moment în care chestiunea consimţământului (subiectul cărţii) este în centrul dezbaterilor actuale despre hărţuirea sexuală. 

Cartea lui Michel Foucault, scrisă în anii 1980, nu este despre actualitate. Autorul este interesat de regulile şi doctrinele părinţilor creştini din primele secole (de la Justinian la Sfântul Augustin) în ceea ce priveşte sexualitatea. 

Filosoful, care era interesat de creştinism, expune faptul că cerinţele creştinilor cu privire la practicile sexuale nu mai sunt represive, sunt mult mai permisive decât ale filosofilor păgâni. 

Căsătorie, adulter, procreere, castitate, virginitate, homosexualitate, mastrurbare... părinţii Bisericii ca şi filosofii greci şi păgâni înainte lor au fixat un ansamblu de norme cu privire la practicile sexuale. 

Filosoful subliniază că, de la Aristotel la Clement al Alexandriei, mai întâi trebuie determinat ce este tolerabil şi ce nu în materie de sex. 

Intolerabil încă din primele secole ale erei noastre era cine ar putea dori astăzi să admită violul legal? Lectura lui Foucault dezvăluie rădăcinile acestei probleme care agită societatea de astăzi. 

În prefaţă, Frédéric Gros, editorul lui Foucault în La Pléiade, aminteşte că filosoful intenţionase să publice "Histoire de la sexualité" în şase volume. Dar Foucault, profesor la Collège de France, nu a publicat al doilea volum din "Histoire de la sexualité" decât după opt ani de la apariţia primului.

Bolnav de sida, epuizat, Michel Foucault a fost spitalizat după o criză pe 3 iunie 1984. El a murit la spital câteva zile mai târziu, pe 25 iunie. 

Manuscrisul "Aveux de la chair" este un text neterminat. Titularii de drepturi ai lui Michel Foucault au considerat că a venit momentul pentru publicarea acestui volum inedit", a spus Frédéric Gros.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.