Un vas chinezesc de tip tărtăcuţă din porţelan, care i-a aparţinut împăratului chinez din secolul al XVIII-lea Qianlong, a fost adjudecată pentru 4,1 milioane de euro în cadrul unei licitaţii la Bourges (centrul Franţei), informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu taxe, achiziţionarea de către un colecţionar chinez prin telefon, s-a ridicat la aproape 4,94 milioane de euro, potrivit comisarului licitaţiei Olivier Clair, care a vorbit despre "o foarte frumoasă vânzare". 

Obiectul, realizat în nuanţe de albastru cobalt pe un fundal alb, numit "Bianhu", a fost creat în cuptoarele împăratului Qianlong în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a precizat Me Clair pentru AFP.

Desenul reprezintă un dragon imperial, cu cinci gheare, în căutarea perlei sacre. "Există un anumit număr, dar acest vas este foarte rar. Cele mai multe dintre ele au fost furate de la Palatul de vară" de o echipă de expediţii franco-engleză în 1860", a detaliat Me Clair.

"Vasul era destinat pelerinilor chinezi. Încetul cu încetul a devenit un simbol decorativ. Este un obiect interesant pentru chinezi datorită faptului că este patrimoniul lor", a adăugat el. 

"Nu ştim cum a ajuns obiectul în Franţa, nu ştim povestea lui de peste trei generaţii. Aparţinea unei vechi familii din industria hârtiei, care avea legături cu sfera politică din secolul al XIX-lea", a explicat comisarul licitaţiei.                

Piesele imperiale din perioada Qianlong sunt în special căutate. Un bol roz din porţelan a fost vândut contra sumei de 30,4 milioane de dolari în aprilie 2018 la Sotheby's din Hong Kong.      

În luna iunie 2018, un vaz chinezesc din porţelan, creat pentru împăratul Qianlong a atins suma de 16,2 milioane de euro la Sotheby's Paris iar o tărtăcuţă din aceeaşi epocă - 5,089 milioane de euro în timpul unei licitaţii în oraşul francez Tours.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.