Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, Muzeul Naţional Brukenthal prezintă un tablou inedit, necunoscut până acum, al uneia dintre căpeteniile Răscoalei de la 1784 - Horea, lucrare realizată de Ioan Constande.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Artiştii transilvăneni Franz Neuhauser şi Anton Steinwald din Sibiu, la comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal, realizează chipurile lui Horea, Cloşca şi Crişan în timpul întemniţării lor la Alba Iulia. Lucrul acesta este menţionat şi în cel mai important volum dedicat răscoalei de la 1784 "Răscoala lui Horea", de  D. Prodan, Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1984. Autorul spune: "La închisoare căpitanii au mai fost văzuţi şi de pictori. Unele portrete sunt evident autentice, făcute de cei care i-au văzut sau după asemenea portrete, imaginile sunt aceleaşi în maniere diferite. Cele mai aproape de realitate, mai vii, ne par cele păstrate în Muzeul Brukenthal din Sibiu, făcute de pictorul de la curtea guvernatorului”. (pag. 450)

De-a lungul timpului, O. Beu are meritul de a fi descoperit la Muzeul Naţional din Budapesta şi gravurile lui Horea, Cloşca şi Crişan făcute de artistul şi curatorul colecţiei lui Brukenthal - Franz Neuhauser.

Potrivit dr. Alexandru Constantin Chituţă, manager interimar al Muzeului Brukenthal, răscoala transilvăneană din 1784 a avut un mare ecou în Europa, lucru ce este confirmat şi datorită numărului mare de stampe cu chipurile celor trei care au circulat în Europa Centrală. În secolul XIX se cunoaşte faptul că existau numeroşi români transilvăneni care aveau în casă, pe perete, chipurile lui Horia şi Cloşca, lucru menţionat de A. de Gerando şi I. Selegeanu în 1868.

În secolul XIX datorită mişcării de emancipare a românilor din Transilvania se cunoaşte un nou val în care personalităţile marcante din istoria acestui ţinut sunt pictaţi sau sunt realizate numeroase gravuri la Sibiu sau la Budapesta.


În acestă perioadă, unul dintre cei mai valoroşi artişti transilvăneni care realizează diferite gravuri cu Horea, Cloşca, Crişan, Avram Iancu, Gheorghe Bariţiu ş.a. este pictorul transilvănean Ioan Constande. Născut în apropierea Sebeşului - Alba, la Rahău, a studiat între anii 1834-1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta şi Viena. Din acest considerent, în marea majoritate a lucrărilor sale se semnează ca Pictor academic. A rămas în istoria artei din România ca unul din principalii pictori dar mai ales desenatori şi litografi. A fost profesor la Institutul Terezianum din Sibiu, din 1841 şi participant la Revoluţia de la 1848 în calitate de comandant al gărzilor civile din Ocna Sibiului.

"Zilele trecute am primit pentru expertiză la Muzeul Naţional Brukenthal un tablou, dintr-o colecţie privată realizat în ulei de Ioan Constande ce îl înfăţişează pe Vasile Ursu Horea. Lucrarea este importantă din cel puţin două considerente. Unul este faptul că acest tablou în ulei este realizat de Ioan Constande. Astăzi se mai păstrează puţine lucrări în ulei realizate de acest artist transilvănean. Pe piaţa de artă, în muzee şi în colecţii private sunt însă multe gravuri realizate de Constande însă nu lucrări în ulei. Şi în colecţia Muzeului Brukenthal avem gravuri realizate după desenele lui Constande. Un al doilea fapt important este acela că personajul întruchipat de Ioan Constande este Horea, o figură istorică importantă a României. Din toate aceste considerente, vă prezentăm această lucrare pe care o consider importantă atât pentru istoria artei, pentru recuperarea creaţiei lui Ioan Constande şi pentru întregirea galeriei artistice a chipurilor lui Horea realizate în decursul istoriei. Sperăm că această lucrare, prin generozitatea colecţionarului din Bucureşti, să poată fi expusă şi văzută de public anul acesta la Muzeul Naţional Brukenthal", declară expertul în bunuri cu semnificaţie artistică. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.