Casa de vânzări Artcurial va prezenta, pe 29 iunie, în licitaţie, o operă rară de Henri de Toulouse-Lautrec, care pune în scenă un salon de spital parizian în 1891 unde are loc o operaţie, un subiect practic niciodată pictat în epocă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intitulată "Une opération par le Docteur Péan à l'Hôpital International", pânza a fost oferită în acelaşi an de artist medicului său Frédéric Baumgarten, care de altfel apare în tablou. Această capodoperă a rămas în familia doctorului Baumgarten, informează BFM TV. 

Expus o singură dată în 1914, este estimat între 600.000 şi 900.000 de euro. 

"Ţinând cont de raritatea sa, de calitatea sa picturală, de istoria sa şi de faptul că de 130 de ani nu a reapărut, nu aş fi surprins să avem un rezultat mult mai mare", a indicat pentru AFP Bruno Jaubert, director asociat al Departamentului Impresionism şi Artă Modernă de la Artcurial. 

În prim-plan, un infirmier însoţeşte un pacient pe o targă. În plan secund, doctorul Péan, în negru, în picioare, cu spatele, este pe cale să opereze. Alături de el o infirmieră şi un asistent şi toţi, înconjuraţi de medici. În fundal, ferestre mari, pentru că în epocă, se opera la lumina zilei. 

Toulouse-Lautrec este mai cunsocut pentru cabaretele sale, bordeluri, străzi sau cai. Se cunosc doar două opere ale pictorului în care este abordat domeniul sanitar. 

"În afară de Toulouse-Lautrec, dintre tinerii artişti din epoca sa, nimeni altcineva nu a descris sau a realizat tablouri care să redea mediul spitalicesc", a subliniat Bruno Jaubert. Artistul, care suferea de patologii importante, era familiar spitalului şi a fost autorizat de prietenul său să asiste la operaţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.